wtorek, 18 listopada 2014

Wegańska zimowa zupa z soczewicy



Nie znoszę zimna i sama nie wiem czemu nadal żyje w takim a nie innym klimacie. Jesienią i zimą nadal staram się spożywać jak najwięcej surowych warzyw i owoców ale często też potrzebuję ,,pomocy" ze strony gotowanych potraw. W jesienno- zimowe wieczory zupę z soczewicy mogę jeść bez końca. Jest pyszna, rozgrzewająca i pełna błonnika oraz roślinnego białka. 

Składniki:
  • 4 ząbki czosnku 
  • duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • korzeń pietruszki
  • szklanka soczewicy brązowej albo zielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka przecieru z pomidorów
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kostka bulionu warzywnego 

Sposób wykonania:

Oliwę rozgrzewamy i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po tym jak się zarumienią dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach wrzucamy soczewicę, przyprawy, kostkę warzywną, sok z cytryny, koncentrat i przecier pomidorowy. Chwile dusimy, po czym zalewamy litrem gorącej wody. ( Ilość wody zależy od tego czy wolimy mniej bądź bardziej gęstą zupę). Gotujemy około 40 minut. Długość gotowania zależy od rodzaju soczewicy, której używamy, brązowa jest twardsza i wymaga więcej czasu.



1 komentarz: