Cukinia to kolejne warzywo, o którym warto przestać myśleć w schematyczny sposób. Kiedyś kabaczek kojarzyłam jedynie z leczem, dziś wiem jak bardzo go ograniczałam. Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie jedzenia cukinii na surowo, teraz coraz rzadziej ,,męczę" ją duszeniem i pieczeniem. Lubię dodawać ją do sałatek albo jeść pod postacią surowego spaghetti. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu, bądź chcą ograniczyć kalorie, może doskonale zastąpić pszenny makaron.
Uwielbiam cukinie, nie tylko za smak ale też bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz witaminy: A,C,K,P,B1 i beta karoten. Ponadto odkwasza organizm i wpływa pozytywnie na procesy trawienne.
Makaron z cukinii ze szpinakiem na surowo
Składniki:
- duża cukinia
- 1/2 pęczka szpinaku
- 1/2 awokado
- ząbek czosnku
- sok z limonki
- pestki dyni bądź słonecznika
- sól pieprz
- pomidor
Sposób wykonania:
Do zrobienia spaghetti z cukinii będzie potrzebna obieraczka typu julienne albo niewielkie urządzonko do spiralizacji warzyw. Jeśli nie masz pod ręką jednego ani drugiego możesz użyć obieraczki do warzyw, makaron będzie miał kształt cienkich wstążek.
Cukinie obieramy na cienkie paseczki. Szpinak, awokado, czosnek, sok z limonki i pestki z dyni umieszczamy w blenderze albo robocie kuchennym , miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Cukinie polewamy pesto i dekorujemy pomidorem oraz pestkami dyni bądź słonecznika.
świetny przepis!
OdpowiedzUsuń