piątek, 7 listopada 2014

Chia seeds pudding

Chia seeds czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej to maleństwa o ogromnym potencjale. Są bogate w białko, błonnik i kwasy omega 3. Dzięki sporej zawartości wapnia i fosforu mają pozytywny wpływ na nasze zęby i kości. Dla walczących z cukrzycą 2 typu dobrą wiadomością będą  ich właściwości stabilizujące poziom cukru we krwi. Stanowią doskonałą alternatywę dla, nieco już nudnych, nasion lnu.
Można je stosować jako dodatek do niemal wszystkiego, począwszy od owsianki a skończywszy na chlebie czy sałatce. Ja lubię przyrządzać z nich pudding, który może zastąpić śniadanie.

Sposób przyrządzania puddingu:

Dwie łyżki nasion zalać 3/4 szklanki mleka roślinnego. Odstawić na kilka godzin albo noc, mieszając w tym czasie co najmniej dwa razy. Posłodzić według uznania. Pudding podajemy ze świeżymi owocami, bakaliami albo płatkami śniadaniowymi.
Mój pudding został udekorowany zmiksowanymi mrożonymi malinami i rownolą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz