Za oknem zaczyna robić się ponuro, mgliście i chłodno. Nadszedł czas na
rozpalenie w kominku , pieczenie szarlotki i robienie przetworów z jesiennych
darów natury. W tym roku jabłko jest owocem wręcz patriotycznym , wiec nie
tylko smaczne, zdrowe ale i politycznie zaangażowane ;) Od jakiegoś czasu
nasze piękne i cenne jabłka mają konkurencję pod postacią dyni. To urocze
warzywo skradło nam serce, lubimy go jeść i dekorować nim dom. Nie sposób
oprzeć się urokowi intensywnie pomarańczowej dyni .
Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawiera sporo potasu , fosforu,
wapnia oraz witaminy z grupy B, co więcej pozbawiona jest sodu, a to stanowi
dobrą informację dla osób z nadciśnieniem i chorobami nerek. Dynia działa
odkwaszająco na organizm oraz wzmacnia jego odporność. Co istotne przy
robieniu przetworów, po ugotowaniu nie traci cennych właściwości .
W tym roku
postanowiłam przedłużyć życie ,,królowej jesieni” , robiąc dyniowo-jabłkowe
dżemy. Zapach , ciepło rozchodzące się po domu i smak tego niecodziennego
przetworu sprawią, że nie pożałujecie popołudnia spędzonego z kuchni. No
to do dzieła…
Składniki:
- ok. 1 kg miąższu dyni
- ok. 1 kg jabłek
- 2 szklanki cukru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamon
- Opcjonalnie (rodzynki, daktyle, bądź orzechy włoskie)
Przygotowanie:
Dynie
obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. W ten sam sposób
postępujemy z jabłkami. Dynie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem , dusimy
przez około 15-20minut. Dodajemy jabłka i sok z cytryny. Jeśli używamy bakalii
dodajemy je razem z jabłkami. Całość dusimy jeszcze około 30 minut. W
międzyczasie wyparzamy słoiki. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików,
szczelnie zamykamy i odstawiamy na 40 minut wieczkiem do dołu. Po odwróceniu
słoików sprawdźmy czy pokrywka nie odskakuje, jeśli tak się dzieje dżem wymaga
pasteryzacji bądź szybkiego spożycia.
Smacznego
:-)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń