niedziela, 9 listopada 2014

Pumpkin jam session



           Za oknem zaczyna robić się ponuro, mgliście i chłodno. Nadszedł czas na rozpalenie w kominku , pieczenie szarlotki i robienie przetworów z jesiennych darów natury. W tym roku jabłko jest owocem wręcz patriotycznym , wiec nie tylko smaczne, zdrowe ale i politycznie zaangażowane ;) Od jakiegoś czasu  nasze piękne i cenne jabłka mają konkurencję pod postacią dyni. To urocze warzywo skradło nam serce, lubimy go jeść i dekorować nim dom. Nie sposób oprzeć się urokowi intensywnie pomarańczowej dyni .

            Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawiera sporo potasu , fosforu, wapnia oraz witaminy z grupy B, co więcej pozbawiona jest sodu, a to stanowi dobrą informację dla osób z nadciśnieniem i chorobami nerek. Dynia działa odkwaszająco na organizm oraz  wzmacnia jego odporność. Co istotne przy robieniu przetworów, po ugotowaniu nie traci cennych właściwości .

W tym roku postanowiłam przedłużyć życie ,,królowej jesieni” , robiąc dyniowo-jabłkowe dżemy. Zapach , ciepło rozchodzące się po domu i smak tego niecodziennego przetworu sprawią, że nie pożałujecie popołudnia spędzonego z kuchni. No  to do dzieła…

        

             Składniki:

  •      ok. 1 kg miąższu dyni 
  •      ok. 1 kg jabłek
  •      2 szklanki cukru
  •       sok z cytryny
  •      1 łyżeczka cynamon
  •       Opcjonalnie (rodzynki, daktyle, bądź orzechy włoskie)

         Przygotowanie:

Dynie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. W ten sam sposób postępujemy z jabłkami. Dynie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem , dusimy przez około 15-20minut. Dodajemy jabłka i sok z cytryny. Jeśli używamy bakalii dodajemy je razem z jabłkami. Całość dusimy jeszcze około 30 minut.  W międzyczasie wyparzamy słoiki. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 40 minut wieczkiem do dołu. Po odwróceniu słoików sprawdźmy czy pokrywka nie odskakuje, jeśli tak się dzieje dżem wymaga pasteryzacji bądź szybkiego spożycia.

Smacznego :-)



1 komentarz: