sobota, 22 listopada 2014

Jadłonomia i jej rewelacyjne ciasto z dyni



Dziś o bardzo ważnej, moim zdaniem, książce kucharskiej ,,Jadłonomia" autorstwa Marty Dymek. Marta to chyba najsłynniejsza polska, wegańska blogerka , która zdołała z kuchnią roślinną dotrzeć do szerokiej publiczności. Uważam, że w Królestwie Schabowego- Polsce jest to niemałe osiągniecie. Wydanie tej książki świadczy o tym, że wreszcie nadchodzi jakaś zmiana, że powoli zaczynamy się otwierać na smak pozbawiony cholesterolu i przemocy.
Oczywiście ,,Jadłonomia" z chwilą pojawienia się na półce w księgarni, trafiła w moje spragnione polskich, wegańskich przepisów dłonie. Dołączyła do kolekcjonowanej przeze mnie latami amerykańskiej literatury na temat roślinnego jedzenia.
Po wypróbowaniu większości przepisów spocznie na półce obok słynnego ,,The China Study", wydanego w Polsce z sześcioletnim opóźnieniem, pod nieco odmiennym tytułem ,,Nowoczesne zasady odżywiania". W tej fascynującej lekturze autorstwa Colin'a T. Campbell'a poznajemy wyniki badań ukazujące powiązania pomiędzy konsumpcją produktów zwierzęcych a chorobami cywilizacyjnymi takimi jak : zawał, cukrzyca, rak. Książka ta jest dowodem na to, że dieta wegańska oparta na nieprzetworzonych produktach jest wstanie zapobiec a nawet odwrócić postęp wyżej wymienionych chorób. Według autora ,,jedzenie jakichkolwiek produktów zawierających więcej niż 0 mg cholesterolu jest niezdrowe". Dla jednych radykalne podejście nie do zaakceptowania, dla innych oświecenie, nowa droga do zdrowia. Oby tych drugich było jak najwięcej. Zapewne książka Marty Dymek przyczyni się w dużym stopniu do innego spojrzenia na zawartość naszego talerza.
Koniec na temat książki. Pora na przepis z niej pochodzący.



Ciasto dyniowe z przepisu Marty Dymek ciut zmodyfikowanego ;) 

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki delikatnego oleju
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego 
Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy suche składniki a w małej mokre. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy przez 45-60 minut w temperaturze 175 stopni. 
W książce jest jeszcze przepis na krem z daktyli, którym smarujemy ciasto. Ja go pominęłam choć zapewne spróbuję zrobić krem następnym razem bo ciasto jest rewelacyjne i zagości na stałe w mojej kuchni. 
Zbliżają się święta książka Marty będzie super prezentem pod choinkę nie tylko dla wegan.


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


2 komentarze:

  1. przyznam, że nie umiem się doczekać aż zrobię to ciacho - mam jeszcze sporo przepisów w tej książce zaznaczone (na sam początek) :D na pewno jak najszybciej wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń