wtorek, 11 listopada 2014

Jesienny sok marchwiowy




Marchew to obok buraka moje ulubione jesienno-zimowe warzywo. Ta intensywnie pomarańczowa jarzyna jest niczym ,,robot wielofunkcyjny". Dzięki ogromnej dawce zawartego w niej beta-karotenu, nie tylko chroni nasz wzrok i jest naszym zdrowym ,,solarium'', ale także blokuje związki rakotwórcze, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca i wzmacnia układ odpornościowy. W okresie kiedy słońca coraz mniej a co druga osoba pociąga nosem, warto zaprzyjaźnić się z wszechobecną marchewką.
Przyznam, że jestem zwolenniczką świeżych soków i dzięki zainwestowaniu w sokowirówkę mogę tworzyć niezliczone kombinacje warzywno-owocowe.

Sok marchwiowy na wzmocnienie odporności i opaleniznę bez słońca
  • 5 marchewek
  • jabłko
  • cytryna
  • mały kawałek imbiru




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię połaczenie marchwi i imbiru. Pyszny sok i w kolorze idealnie oddającym obecną piękną porę roku :)

    OdpowiedzUsuń