poniedziałek, 17 listopada 2014

Proteinowe kulki z komosy ryżowej i fasoli

Komosa ryżowa zwana przez niektórych złotem Inków, to jedna z nielicznych roślin zawierających tzw. pełnowartościowe białko. Obok proteiny jest też bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin, soli mineralnych oraz kwasów omega 3. Dzięki zawartości tak wielu zdrowych składników spożycie tej rośliny obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Quinoa jest znakomitym źródłem energii gdyż zawiera sporą dawkę węglowodanów. Co więcej, zawarte w niej cukry mają bardzo niski indeks więc jej spożycie pomaga ustabilizować poziom insuliny.
Kolejną jej zaletą jest to, iż nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem może być spożywana przez osoby chore na celiakię bądź nadwrażliwe na białko pochodzące z pszenicy.
Komosę ryżową można przyrządzać na wiele sposobów, świetnie smakuje zarówno na ostro jak i słodko.
Moim ulubionym ,,wynalazkiem" są proteinowe kulki z quinoa i fasoli. Mogą one zastąpić klopsiki w spaghetti bądź innym daniu, z powodzeniem mogą też być dodatkiem do sałatek albo zdrową przekąską.

Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 2 niepełne szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (możemy użyć fasoli z puszki)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz i dowolne przyprawy ( w zależności do jakiego dania używamy kulek)
 Sposób przygotowania:

 Komosę płuczemy i gotujemy aż wchłonie wodę około 15 minut. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Fasolę umieszczamy w blenderze albo robocie kuchennym i miksujemy około 1 minuty. Do fasoli dodajemy podsmażony czosnek z cebulą ,pokrojone suszone pomidory, przyprawy oraz połowę ugotowanej komosy. Ponownie blendujemy przez minutę. Gotową masę przekładamy do miski , dodajemy pozostałą quinoa'ę i delikatnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsiusza.












1 komentarz: