czwartek, 6 listopada 2014

Raw granola


Granola niby należy do tzw. zdrowej żywności, jednakże wystarczy jedno spojrzenie na skład płatków, które znajdziemy w sklepie by poraziła nas ilość zawartych w niej : tłuszczu i cukru. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest robienie granoli w domu bądź pójście o krok dalej i wypróbowanie tzw. raw granoli zwanej także rawnolą. Nie musimy do niej dodawać grama tłuszczu ani cukru, co więcej nie musimy nawet włączać piekarnika. Łatwo, szybko i zdrowo. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 25 daktyli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • dowolne bakalie
  • opcjonalnie łyżka syropu klonowego bądź innego słodu 

Sposób wykonania:


  1. Daktyle namaczamy przez 20 minut.
  2. Po odsączeniu miksujemy je za pomocą robota kuchennego bądź blendera.
  3. Do pasty daktylowej dodajemy owsiankę, wiórki kokosowe i syrop klonowy.
  4. Miksujemy za pomocą funkcji pulsacyjnej do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Po zmiksowaniu dodajemy ulubione bakalie.
  6. Przechowujemy  w szczelnie zamkniętym pojemniku. 



1 komentarz: