Zapewne
fasola nie jest czymś co kojarzy się nam ze słodyczami. Kiedy pierwszy
raz zabierałam się do pieczenia brownies z tym niecodziennym składnikiem, byłam
nastawiona sceptycznie, jednakże pierwszy kęs tego specjału rozwiał moje
wątpliwości. Ok, jestem weganką lubiącą kuchenne eksperymenty więc wielu może
pomyśleć, że zjem nawet tekturę bo nie zawiera produktów pochodzenia
zwierzęcego. Tak więc postanowiłam fasolowe ciastka przetestować na mojej
mięsożernej rodzinie i znajomych kochających tradycyjną kuchnie. Zjadali z
zapałem i prosili o dokładkę.
Ten przepis
jest dowodem na to, że nawet słodycze mogą być zdrowe:-)
Składniki:
- 1i 3/4 szklanki fasoli (czarnej bądź czerwonej)
- 2 banany
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju kokosowego (można użyć innego oleju)
- ekstrakt z wanilii
- opcjonalnie (pocięte orzechy bądź pokruszona czekolada)
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na 175 stopni C. Lekko natłuścić foremkę do muffinów bądź brytfankę o rozmiarach 20x20cm. Wszystkie składniki umieścić w blenderze bądź robocie kuchennym, zmiksować. Przygotowaną masę przelać do foremek, posypać czekoladą bądź orzechami. Piec przez około 20-30 minut. Wystudzić przed podaniem.
Brownies
można przygotować także w wersji bez glutenu.
Składniki:
- 1i 3/4 szklanki fasoli (czarnej bądź czerwonej)
- 2 ,,jajka" z siemienia lnianego (2,5 łyżki zmielonego lnu + 6 łyżek wody)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- ekstrakt z wanilii
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie (pocięte orzechy bądź pokruszona czekolada)
Sposób
przygotowania -jak wyżej . Jedynie ,,jaja" lniane przygotowujemy parę
minut wcześniej mieszając len z wodą. Gdy mieszanka osiągnie konsystencję
jajka mieszamy ją z resztą składników.
Fasoli nie czuć w tym brownie :) Juz kiedyś robiłam takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodycze z fasolą <3 nie dość, że jej nie czuć, to jeszcze dostajemy sporą porcję białka :)
OdpowiedzUsuń