Nie znoszę zimna i sama nie wiem czemu nadal żyje w takim a nie innym klimacie. Jesienią i zimą nadal staram się spożywać jak najwięcej surowych warzyw i owoców ale często też potrzebuję ,,pomocy" ze strony gotowanych potraw. W jesienno- zimowe wieczory zupę z soczewicy mogę jeść bez końca. Jest pyszna, rozgrzewająca i pełna błonnika oraz roślinnego białka.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2 duże marchewki
- korzeń pietruszki
- szklanka soczewicy brązowej albo zielonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka przecieru z pomidorów
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- kostka bulionu warzywnego
Sposób wykonania:
Oliwę rozgrzewamy i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po tym jak się zarumienią dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach wrzucamy soczewicę, przyprawy, kostkę warzywną, sok z cytryny, koncentrat i przecier pomidorowy. Chwile dusimy, po czym zalewamy litrem gorącej wody. ( Ilość wody zależy od tego czy wolimy mniej bądź bardziej gęstą zupę). Gotujemy około 40 minut. Długość gotowania zależy od rodzaju soczewicy, której używamy, brązowa jest twardsza i wymaga więcej czasu.
świetna <3
OdpowiedzUsuń