The life-changing loaf of bread nie odmienił diametralnie
mojej egzystencji ale posmakował mi na tyle, że poczułam się zachęcona
do spróbowania kolejnych podobnych przepisów. Zabrałam się za robienie
bogatych w rozmaite ziarna krakersów, które ostatecznie, z winy mojego
roztargnienia, stały się chrupkim pieczywem. Tak to bywa, gdy z góry
zakładam, że wiem co jest w przepisie albo jestem przekonana, że
zapamiętałam coś co przeczytałam w zeszłym tygodniu. Krakersy może powstaną kolejnym razem, wiem też, że z pełną świadomością powtórzę moją ,,pomyłkę" , choć będzie ona wówczas w wersji na słodko.
Składniki:
- szklanka ziaren słonecznika
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki sezamu
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki babki płesznik
- łyżeczka soli morskiej
- łyżka syropu klonowego albo innego słodu
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Wszystkie
suche składniki umieść w dużej misce, zamieszaj. Dodaj wodę, olej
kokosowy i słód, dokładnie wszystko połącz. Odczekaj chwilę, a następnie
podziel ciasto na pół. Do jednej części warto dodać ulubione przyprawy.
Uformuj z ciasta dwie duże kule, umieść je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do
pieczenia i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Przenieś placki
na blachę, zdejmij górną warstwę papieru i potnij na kwadraty bądź
prostokąty. Zostaw ciasto na co najmniej dwie godziny.
Chlebek
piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut, wyjmij z piekarnika i
przewróć na drugą stronę. Piecz przez kolejne 20-25 minut.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na podstawie przepisu pochodzącego ze strony www.mynewroots.org
słodko i pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
Miłego Dnia!
no nic, tylko chrupać! a to akurat uwielbiam, szczególnie tak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńMusi być super smaczne!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń