czwartek, 12 marca 2015

Odmieniające życie chrupkie pieczywo



The life-changing loaf of bread nie odmienił diametralnie mojej egzystencji ale posmakował mi na tyle, że poczułam się zachęcona do spróbowania kolejnych podobnych przepisów. Zabrałam się za robienie bogatych w rozmaite ziarna krakersów, które ostatecznie, z winy mojego roztargnienia, stały się chrupkim pieczywem. Tak to bywa, gdy z góry zakładam, że wiem co jest w przepisie albo jestem przekonana, że zapamiętałam coś co przeczytałam w zeszłym tygodniu. Krakersy może powstaną kolejnym razem, wiem też, że z pełną świadomością powtórzę moją ,,pomyłkę" , choć będzie ona wówczas w wersji na słodko.


Składniki:

  • szklanka ziaren słonecznika
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pestek dyni 
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki babki płesznik
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka syropu klonowego albo innego słodu
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Wszystkie suche składniki umieść w dużej misce, zamieszaj. Dodaj wodę, olej kokosowy i słód, dokładnie wszystko połącz. Odczekaj chwilę, a następnie podziel ciasto na pół. Do jednej części warto dodać ulubione przyprawy. Uformuj z ciasta dwie duże kule, umieść je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Przenieś placki na blachę, zdejmij górną warstwę papieru i potnij na kwadraty bądź prostokąty. Zostaw ciasto na co najmniej dwie godziny. 
Chlebek piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut, wyjmij z piekarnika i przewróć  na drugą stronę. Piecz przez kolejne 20-25 minut.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Na podstawie przepisu pochodzącego ze strony www.mynewroots.org

7 komentarzy: