wtorek, 10 marca 2015

Wegańskie pancakes z masłem orzechowym




Składniki:
  • 1/2 banana
  • łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka syropu klonowego albo innego słodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Banana rozgniatamy w misce, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i ucieramy na gładką masę. Wlewamy mleko roślinne i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem. Podajemy z syropem klonowym  zmieszanym z łyżką masła orzechowego.

background photo Plament Petkov

3 komentarze:

  1. Z tym ściekającym syropem wyglądają cudownie <3 Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pancakes idealne! niczym nie różnią się od tych na zdjęciu, a smakują pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń