Ten post wykroczy nieco poza niezwykle zdrowy i niecodzienny przepis na brownies ze słodkich ziemniaków. Jest to deser wykreowany przez Ellę Woodward, autorkę znanego i uwielbianego bloga Deliciously Ella. Zapewne wielu weganom nie trzeba jej przedstawiać gdyż już od ponad dwóch lat pisze o zdrowym jedzeniu i tworzy pyszne przepisy oparte na produktach pochodzenia roślinnego. Tym, którzy jeszcze nie słyszeli o bohaterce tego posta, polecam odwiedzić jej stronę internetową www.deliciouslyella.com.
Historia Elli jest niezwykła, gdyż jej blog zrodził się nie z pasji do gotowania lecz z problemów zdrowotnych, nad którymi zapanowała za pomocą weganizmu. W roku 2011 Ella została zdiagnozowana z rzadkim schorzeniem zwanym Postural Tachycardia Syndrome, które objawiało się u niej skrajnym wyczerpaniem, niekończącymi się palpitacjami serca, nieustannym bólem, kłopotami z trawieniem i bólami głowy. Brzmi jak stracona młodość.
Po nieudanych próbach przywrócenia zdrowia przez konwencjonalną medycynę, zdesperowana Ella zaczęła szukać alternatywnych metod. Postanowiła zrezygnować ze spożywania mięsa, przetworów mlecznych, cukru, glutenu i wszystkiego co zostało przetworzone lub chemicznie ,,ulepszone". Ta drastyczna zmiana pozwoliła jej na rezygnację z wszelkich leków, które przyjmowała i przywróciła jej życie do normy. Przykład Elli jest dowodem na to, że weganizm oparty na nieprzetworzonych produktach ma uzdrowicielską moc.
Jako wielbicielka roślinnych wypieków postanowiłam wypróbować jej brownies ze słodkich ziemniaków. Przepis ten to deser w najzdrowszym wydaniu, gdyż nie zawiera cukru, tłuszczu ani glutenu.
Składniki:
- 2 średnie słodkie ziemniaki (około 600g)
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 14 daktyli medjool albo 20 mniejszych
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Słodkie ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane ziemniaki, wraz z daktylami i syropem klonowym umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, mielone migdały, kakao oraz szczyptę soli i blendować przez krótką chwilę.
Gotową masę przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Odczekać pół godziny przed wyjęciem z formy.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
W takiej wersji jeszcze nie robiła, ciekawe połączenie i wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDaria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńzBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.
nie pogardziłabym teraz takim pysznym brownie, a do tego zdrowym :)
OdpowiedzUsuńtak poza tym to świetne zdjęcia z małpami! kochane są :)
Z batatami jeszcze nie robiłam, ale brownie z kaszy jaglanej bardzo mi smakowało :) Twoja wersja wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakowało obłędnie :) Jak to brownies zresztą ;)
OdpowiedzUsuńHej, chodzi o daktyle Medjool czy zwykłe ?
OdpowiedzUsuńIle użyc normalnyhc?
W oryginalnym przepisie było 14 daktyli Medjool i nie były one namacza. Ja użyłam 14 zwykłych (namoczonych), ale Twój komentarz uświadomił mi, że powinnam była dodać około 20. Dzięki za cenną uwagę:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń100 g daktyli bedzie ok :) ?
Usuń100g to około 20 daktyli, więc powinno być idealnie :)
Usuń