piątek, 2 stycznia 2015

Wegańskie blondies z masłem orzechowym



Składniki blondies:

  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego

Składniki polewy:

  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Sposób wykonania:

Ręcznym mikserem ubić cukier z olejem kokosowym. Dodać masło orzechowe i miksować aż powstanie gładka masa. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko roślinne i ponownie wymieszać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. W niedużym garnuszku  umieszczamy czekoladę, mleko roślinne i masło orzechowe, wkładamy go do większego garnka z wodą i podgrzewamy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Polewę rozprowadzamy na wystudzonym cieście. 
Blondies najlepiej przechowywać w lodówce.

  

5 komentarzy:

  1. o wow! to musi smakować obłędnie - od razu wyobrażam sobie jak rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinotok, wygląda tak niesamowicie, że będę musiała wypróbować. Ależ to musi być kaloryczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieco abstrahując od samego wypieku, to ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń