czwartek, 27 listopada 2014

Batoniki z nasion konopi




Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego albo innego słodu
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po namoczeniu umieszczamy je razem z płatkami owsianymi w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je za pomocą funkcji pulsacyjnej, do czasu aż zaczną formować  kulę. Gotową miksturę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Formę wkładamy na kilka godzin albo noc do lodówki. Po schłodzeniu  kroimy masę na batoniki bądź małe kwadraty. 


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


4 komentarze:

  1. muszę się zabrać za takie domowe batoniki, już wyobrażam sonie ten świetny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i właśnie takie batoniki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. HempFoodie - zaskocz znajomych i rodzinę nowymi smakami!

    Pierwsza w Polsce marka żywność z konopi - Cannabis sativa L.

    Zapraszamy na www.hempfoodie.pl

    Na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń