Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi
- 3/4 szklanki daktyli
- 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu klonowego albo innego słodu
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po namoczeniu umieszczamy je razem z płatkami owsianymi w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je za pomocą funkcji pulsacyjnej, do czasu aż zaczną formować kulę. Gotową miksturę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Formę wkładamy na kilka godzin albo noc do lodówki. Po schłodzeniu kroimy masę na batoniki bądź małe kwadraty.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
Zdrowo i smacznie:)
OdpowiedzUsuńmuszę się zabrać za takie domowe batoniki, już wyobrażam sonie ten świetny smak :)
OdpowiedzUsuńi właśnie takie batoniki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńHempFoodie - zaskocz znajomych i rodzinę nowymi smakami!
OdpowiedzUsuńPierwsza w Polsce marka żywność z konopi - Cannabis sativa L.
Zapraszamy na www.hempfoodie.pl
Na zdrowie!