sobota, 15 listopada 2014

Wegański chleb z cukinii


Kiedy odszukiwałam na blogu tego starego przepisu, aby pozbyć się nadmiaru cukinii z własnego ogródka, zauważyłam że powrócił do popularnych postów. Postanowiłam nieco odświeżyć ten wpis, bo zdjęcia jakoś zupełnie nie zachęcały do pieczenia. Zresztą sama receptura też wymagała delikatnego update'u . 
Ja choć ostatnio unikam cukru, postanowiłam zrobić chlebek, żeby nie tylko wykorzystać cukinie zalegające w domu, ale i przetestować  swoją silną wolę. Potrzebowałam też oderwania od nadmiaru myśli wypełniających moją głowę, a w tej kwestii pieczenie jest moim wybawieniem:)


Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez aluminium)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szklanka mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki startej cukinii
  • ekstrakt waniliowy
  • bakalie (opcjonalnie) 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek i sodę do pieczenia, sól, cynamon. Do suchych składników wlewamy mleko roślinne i ekstrakt waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy olej kokosowy. Całość łączymy z utartą cukinią i bakaliami.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsiusza przez 65-75 minut.

 

3 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała takiego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  2. piszę się na taki chlebek! bardzo lubię wypieki z dodatkiem cukinii, a już szczególnie w połączeniu z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, zjadlabym teraz kilka kromek na podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń