niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto z kruszonką



Składniki:

Kruszonka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów albo płatków migdałowych
Ciasto
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • ekstrakt waniliowy
  •  6 łyżek mleka roślinnego
  • sezonowe owoce
 
 Sposób wykonania:

Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko roślinne. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i zalewamy olejem kokosowy z mlekiem. Mieszamy do uzyskania grudkowatej konsystencji. Do kruszonki wrzucamy migdały i odstawiamy. 
W nieco większym naczyniu łączymy składniki na ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy z cukrem i mlekiem roślinnym. Mokre składniki wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce albo innej niewielkiej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy warstwą sezonowych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin oraz jagód) i przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy jeszcze na godzinę w foremce.


1 komentarz: