Składniki:
Kruszonka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów albo płatków migdałowych
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- ekstrakt waniliowy
- 6 łyżek mleka roślinnego
- sezonowe owoce
Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko roślinne. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i zalewamy olejem kokosowy z mlekiem. Mieszamy do uzyskania grudkowatej konsystencji. Do kruszonki wrzucamy migdały i odstawiamy.
W nieco większym naczyniu łączymy składniki na ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy z cukrem i mlekiem roślinnym. Mokre składniki wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce albo innej niewielkiej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy warstwą sezonowych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin oraz jagód) i przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy jeszcze na godzinę w foremce.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń