wtorek, 18 sierpnia 2015

Wegańskie ptasie mleczko

Z poszukiwania tradycyjnych smaków i smakołyków, które nie wymagają uruchamiania piekarnika, zrodziło się wegańskie ptasie mleczko. Istnieje wiele przepisów, które w roślinnym ptasim mleczku wykorzystują nasiona chia, ja chciałam jednak osiągnąć coś bardziej zbliżonego do oryginału. Chyba się udało;)

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (400ml) 
  • szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka agar agar
  • wanilia 
Polewa:
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki syropu klonowego albo syropu z agawy
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego

Sposób wykonania:

  1. Mleko kokosowe oraz sojowe wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i powoli doprowadzamy do wżenia. Wsypujemy agar agar i gotujemy przez 2-3 minuty.
  2. Do gotowej mieszanki dodajemy wanilię i przelewamy ją do formy (17x26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy aż ptasie mleczko wystygnie i stężeje.
  3. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mieszamy kakao z syropem klonowym i płynnym olejem kokosowym.
  4. Gotowe ptasie mleczko wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki. Zanurzamy w czekoladowej polewie i układamy na papierze do pieczenia . Po zanurzeniu wszystkich kawałków ptasie mleczko umieszczamy w lodówce.




Coco Dreams

3 komentarze:

  1. nigdy nie byłam fanką ptasiego mleczka, ale jak czytam te składniki to wiem, że wegańska, a co więcej domowa wersja jest sto razy lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzieś już widziałem ten przepis.
    Co nie znaczy, że jest zły, bo tamten pamiętam, że smakował wyśmienicie.
    Tylko pytanie, skoro używamy w tym przepisie syropu klonowego do polewy to po co śmiecić cukrem w tym ptasim mleczku?

    OdpowiedzUsuń