wtorek, 6 września 2016

Makaron z cukinii z czerwoną soczewicą


Doświadczam ostatnio cukiniowej inwazji i chętnie się jej poddaję;) Żeby nie było nudno staram się wykorzystywać ją na wszelkie możliwe sposoby. Są więc sałatki, placki, ciasta i oczywiście spaghetti, które uwielbiam. Sprializer, który nabyłam jakieś trzy lata temu jest niemal w codziennym użytku. W odróżnieniu od sokowirówki porastającej przez ostatnie miesiące kurzem, to niewielkie urządzenie wykorzystuję w 100%. Lubię w nim to, że jest niewielkie, proste w użytku, łatwe do mycia i nie wymaga podłączania do prądu. 
Spiralizer zachęca do robienia fantazyjnych sałatek, albo innych warzywnych kompozycji. Dzięki tej maszynce na letnie miesiące zapomniałam o istnieniu pszennego makaronu i zupełnie za nim nie tęsknię;)

Składniki:

  • 3 utarte marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki pokrojonej zielonej cebulki
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw (można zastąpić wodą)
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżka oleju albo oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • szczypta płatków chilli 
  •  2 średnie cukinie

Sposób wykonania:

  1.  Na rozgrzanej łyżce oleju albo oliwy podsmażamy pokrojony czosnek i zieloną cebulkę.
  2. Dodajemy marchew i podsmażamy przez parę minut.
  3. Zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy bazylię, oregano oraz sól, pieprz oraz płatki chilli. Mieszamy.
  4. Po chwili wsypujemy opłukaną soczewicę i dolewamy wywar z warzyw albo wodę.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 25-30 minut.
  6. W międzyczasie robimy makaron z cukinii za pomocą spiralizera albo obieraczki julienne.
  7. Spaghetti z cukinii podajemy na surowo albo podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem bazyli, oregano i soli.
 
na podstawie przepisu z bloga minimalistbaker.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz