Zawsze miewam problemy z odmianą i liczbą mnogą słowa falafel. Dlatego staram się używać liczby pojedynczej i unikam odmiany tego słowa przez przypadki;) No ale ten post nie ma być o językowych meandrach, w których nieustannie się gubię, ale o prostej potrawie z ciecierzycy.
Nawet nie wiem dlaczego dopiero w tym roku rozpoczęłam domową ,,produkcję" tego przysmaku. Może z obawy przed powrotem mojego małżonka do konsumpcji mięsa zaczęłam ,,grzebać" w kuchniach świata wykraczających poza indyjską, chińską i meksykańską. Przyznam, że mam tendencje do częstego robienia curry w niedorzecznych ilościach i czasem trzeba mnie przywołać do porządku, gdy zbyt długo kulinarnie podróżuję po Indiach.
Żeby nie być nudną i przewidywalną w kwestii falafela (?!;)), czasem robię z niego smażone kotleciki, innym razem kulki, które piekę. W lecie zdecydowanie wolę pieczoną odmianę bo jest lżejsza i świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki. Świetnym uzupełnieniem takiej sałatki jest dresing z domowej wegańskiej śmietany, którą odkryłam w tamtym roku na blogu mnimniu. Sprawdza się idealnie nie tylko do dzisiejszej potrawy, ale także do pieczonych zmieników czy innych warzyw z grilla.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1/3 szklanki posiekanej pietruszki albo kolendry
- 2 zielone cebulki albo 1 żółta cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kolendry
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Wszystkie składanki z wyjątkiem mąki i oleju umieszczamy w malakserze albo blenderze.
- Miksujemy do czasu aż składniki połączą się w nieco kruchą masę.
- Dodajemy stopniowo mąkę i używając funkcji pulsacyjnej łączymy ją z pozostałymi składnikami.
- Z gotowej masy formujemy około 10-12 kulek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kuleczki smarujemy olejem za pomocą kuchennego pędzla.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Dresing z domowej wegańskiej śmietany
Składniki:
Śmietana
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- łyżka ciepłej wody
- sól
Sposób wykonania:
- Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody.
- W blenderze umieszczamy mleko, kwasek cytrynowy i sól. Miksujemy do czasu, aż mleko zacznie się pienić.
- Wlewamy olej i blendujemy wszystko na najwyższych obrotach.
- Gotową śmietanę przelewamy do zamkniętego naczynia i przechowujemy w lodówce.
- Śmietana po włożeniu do lodówki dodatkowo zgęstnieje.
Dresing
- 1/3 szklanki wegańskiej domowej śmietany
- 1/2 łyżeczki koperku
- 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Składniki dresingu łączymy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
Często przygotowuję falafel z różnymi dodatkami, więc Twój przepis przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuń