sobota, 6 sierpnia 2016

Pieczony falafel i domowa wegańska śmietana

Zawsze miewam problemy z odmianą i liczbą mnogą słowa falafel. Dlatego staram się używać liczby pojedynczej i unikam odmiany tego słowa przez przypadki;) No ale ten post nie ma być o językowych meandrach, w których nieustannie się gubię, ale o prostej potrawie z ciecierzycy.
Nawet nie wiem dlaczego dopiero w tym roku rozpoczęłam domową ,,produkcję" tego przysmaku. Może z obawy przed powrotem mojego małżonka do konsumpcji mięsa zaczęłam ,,grzebać" w kuchniach świata wykraczających poza indyjską, chińską i meksykańską. Przyznam, że mam tendencje do częstego robienia curry w niedorzecznych ilościach i czasem trzeba mnie przywołać do porządku, gdy zbyt długo kulinarnie podróżuję po Indiach.
Żeby nie być nudną i przewidywalną w kwestii falafela (?!;)), czasem robię  z niego smażone kotleciki, innym razem kulki, które piekę.  W lecie zdecydowanie wolę pieczoną odmianę bo jest lżejsza i świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki. Świetnym uzupełnieniem takiej sałatki jest dresing z domowej wegańskiej śmietany, którą odkryłam w tamtym roku na blogu mnimniu. Sprawdza się idealnie nie tylko do dzisiejszej potrawy, ale także do pieczonych zmieników czy innych warzyw z grilla. 



Składniki:

  • puszka ciecierzycy 
  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki albo kolendry
  • 2 zielone cebulki albo 1 żółta cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka oleju
 
Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składanki z wyjątkiem mąki i oleju umieszczamy w malakserze albo blenderze.
  2. Miksujemy do czasu aż składniki połączą się w nieco kruchą masę.
  3. Dodajemy stopniowo mąkę i używając funkcji pulsacyjnej łączymy ją z pozostałymi składnikami.
  4. Z gotowej masy formujemy około 10-12 kulek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kuleczki smarujemy olejem za pomocą kuchennego pędzla.
  6. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
 
Dresing z domowej wegańskiej śmietany


Składniki:

Śmietana
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • łyżka ciepłej wody
  • sól
Sposób wykonania:
  1.  Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody.
  2. W blenderze umieszczamy mleko, kwasek cytrynowy i sól. Miksujemy do czasu, aż mleko zacznie się pienić.
  3. Wlewamy olej i blendujemy wszystko na najwyższych obrotach.
  4. Gotową śmietanę przelewamy do zamkniętego naczynia i przechowujemy w lodówce.
  5. Śmietana po włożeniu do lodówki dodatkowo zgęstnieje.
 Dresing 
  • 1/3 szklanki wegańskiej domowej śmietany
  • 1/2 łyżeczki koperku
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
 Składniki dresingu łączymy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.

1 komentarz:

  1. Często przygotowuję falafel z różnymi dodatkami, więc Twój przepis przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń