Składniki bazy:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki daktyli
- 1/4 szklanki nasion konopi
- łyżka nasion chia
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka syropu klonowego albo innego słodu
- wanilia
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie umieszczamy je razem z owsianką w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Później dodajemy pozostałe składniki i łączymy je używając funkcji pulsacyjnej. Masa powinna utworzyć kulę.
Gotową bazę umieszczamy na 10-15 minut w lodówce albo zamrażarce. Po schłodzeniu wkładamy ja między dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy tworząc krążek.
Podstawę umieszczamy na spodzie tortownicy albo talerzu i dekorujemy ją skropionymi cytryną jabłkami. Szarlotkę posypujemy cynamonem, możemy też użyć tartych migdałów, bądź polać ją syropem klonowym. Na końcu dekorujemy ją jagodami goji, pestkami granatu albo żurawiną.
pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńw 100% zdrowo i smacznie! bardzo fajny pomysł na 'ciasto' :)
OdpowiedzUsuń