poniedziałek, 15 grudnia 2014

Witariańska szarlotka



Składniki bazy:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki nasion konopi
  • łyżka nasion chia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego albo innego słodu
  • wanilia

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie umieszczamy je razem z owsianką w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Później dodajemy pozostałe składniki i łączymy je używając funkcji pulsacyjnej. Masa powinna utworzyć kulę. 
Gotową bazę umieszczamy na 10-15 minut w lodówce albo zamrażarce. Po schłodzeniu wkładamy ja między dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy tworząc krążek. 
Podstawę umieszczamy na spodzie tortownicy albo talerzu i dekorujemy ją skropionymi cytryną jabłkami. Szarlotkę posypujemy cynamonem, możemy też użyć tartych migdałów, bądź polać ją syropem klonowym. Na końcu dekorujemy ją jagodami goji, pestkami granatu albo żurawiną.



2 komentarze: