Składniki na 6 średnich bułeczek:
- 20 gram drożdży (około 1/5 kostki)
- szklanka ciepłej ale nie gorącej wody
- 2 szklanki mąki ( w razie potrzeby dodać trochę więcej)
- łyżeczka soli
- łyżka mleka roślinnego
- nasiona lnu i słonecznika
Sposób wykonania:
Mąkę wraz z solą umieszczamy w dużej misce. Drożdże zalewamy 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po ich upływie rozpuszczone drożdże wraz pozostała wodą wlewamy do mąki i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 6-10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu dzielimy je na sześć części i formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kolejny raz odkładamy na około 40 minut, po ich upłynięciu bułeczki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w mleku roślinnym i posypujemy nasionami.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i umieszczamy w nim blachę (naczynie) z wodą, dzięki temu bułki nie będą suche.
Bułeczki pieczemy przez 15 minut, po ich upływie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i trzymamy je w piekarniku przez kolejne 5-7 minut.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń