sobota, 6 grudnia 2014

Wegańskie burgery



Składniki:
  • szklanka komosy ryżowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 ugotowany burak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka bułki tartej
  • vegeta, sól, pieprz, papryka
  • szczypta pieprzu cayenne 

Dodatki:
  • szpinak
  • pomidor
  • ogórek surowy albo kiszony
  • awokado
  • cebula
  • musztarda, ketchup, wegański majonez

Sposób wykonania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy przez 15 minut.
 Fasolę odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.  
Buraka ścieramy na grubej tarce.
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Fasolę wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem umieszczamy w robocie kuchennym bądź blenderze i miksujemy przez około minutę. Później dodajemy połowę komosy ryżowej, utartego buraka oraz przyprawy. Blendujemy przez kolejną minutę. Do gotowej masy dodajemy resztę komosy oraz bułkę tartą, mieszamy. 
Z masy formujemy spłaszczone placki, które umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Przekrojone na pół bułki wypełniamy ulubionymi dodatkami, pośród których umieszczamy upieczone burgery.



5 komentarzy:

  1. świetne burgery, myślę, że wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny zestaw składników, uwielbiam burgery z dodatkiem buraka

    OdpowiedzUsuń
  3. tak wypasionego burgera to ja bardzo chętnie :) podoba mi się to zestawienie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie! Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń