Składniki:
- szklanka komosy ryżowej
- puszka czerwonej fasoli
- 1 ugotowany burak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka bułki tartej
- vegeta, sól, pieprz, papryka
- szczypta pieprzu cayenne
Dodatki:
- szpinak
- pomidor
- ogórek surowy albo kiszony
- awokado
- cebula
- musztarda, ketchup, wegański majonez
Sposób wykonania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy przez 15 minut.
Fasolę odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.
Buraka ścieramy na grubej tarce.
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Fasolę wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem umieszczamy w robocie kuchennym bądź blenderze i miksujemy przez około minutę. Później dodajemy połowę komosy ryżowej, utartego buraka oraz przyprawy. Blendujemy przez kolejną minutę. Do gotowej masy dodajemy resztę komosy oraz bułkę tartą, mieszamy.
Z masy formujemy spłaszczone placki, które umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przekrojone na pół bułki wypełniamy ulubionymi dodatkami, pośród których umieszczamy upieczone burgery.
świetne burgery, myślę, że wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny zestaw składników, uwielbiam burgery z dodatkiem buraka
OdpowiedzUsuńtak wypasionego burgera to ja bardzo chętnie :) podoba mi się to zestawienie smaków!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie! Trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuń