niedziela, 14 grudnia 2014

Wegańskie pierogi z soczewicą




Ciasto składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • niepełna szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i pieprz. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę. Zagarniamy mąkę do środka, dodajemy wodę i łączymy składniki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż uzyska gładką konsystencję. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką albo miską i zabieramy się za robienie farszu.


Nadzienie składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 15 pieczarek
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • curry
  • sól, pieprz
  • czosnek staropolski
  • łyżka sosu sojowego 


Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą i grzybami. Połowę podsmażonych składników wraz z połową soczewicy umieszczamy w robocie kuchennym albo blenderze i miksujemy na gładką masę. Po zblendowaniu mieszamy z resztą składników.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. W każdym kole umieszczamy łyżeczkę farszu, zawijamy i dociskamy boki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Chcesz ebooka na temat diety wegańskiej KLIKNIJ TUTAJ.


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


2 komentarze:

  1. Ale bym zjadła takie pierogi. Całą furę :) Ale coś mam lenia do robienia :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne pierożki :) Podziwiam wszystkich mających cierpliwość do lepienia pierogów. Ja jeszcze jako nie-weganka podczas robienia ruskich najadałam się samym farszem, więc skończyło się na tym, że robiliśmy sobie z mężem zawsze sam farsz:D W tym przypadku pewnie również zjedlibyśmy samą soczewicę z pieczarkami :D

    OdpowiedzUsuń