Ciasto składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka gorącej wody
- sól, pieprz
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i pieprz. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę. Zagarniamy mąkę do środka, dodajemy wodę i łączymy składniki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż uzyska gładką konsystencję. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką albo miską i zabieramy się za robienie farszu.
Nadzienie składniki:
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 15 pieczarek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- curry
- sól, pieprz
- czosnek staropolski
- łyżka sosu sojowego
Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą i grzybami. Połowę podsmażonych składników wraz z połową soczewicy umieszczamy w robocie kuchennym albo blenderze i miksujemy na gładką masę. Po zblendowaniu mieszamy z resztą składników.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. W każdym kole umieszczamy łyżeczkę farszu, zawijamy i dociskamy boki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
Ale bym zjadła takie pierogi. Całą furę :) Ale coś mam lenia do robienia :(
OdpowiedzUsuńPiękne pierożki :) Podziwiam wszystkich mających cierpliwość do lepienia pierogów. Ja jeszcze jako nie-weganka podczas robienia ruskich najadałam się samym farszem, więc skończyło się na tym, że robiliśmy sobie z mężem zawsze sam farsz:D W tym przypadku pewnie również zjedlibyśmy samą soczewicę z pieczarkami :D
OdpowiedzUsuń