Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 starte marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- cebula
- główka czosnku
- łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 3 łyżki lnu +5 łyżek wody
- łyżka masła orzechowego
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- curry, pieprz, sól, czosnek staropolski, szczypta vegety
Sposób wykonania:
Soczewicę gotujemy w dwóch szklanka wody aż utworzy się miękka papka. Seler, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy , dodajemy cebulę, czosnek, seler , startą marchew oraz imbir i przyprawy , wszystko dusimy 15-20 minut. Zmielone ziarna lnu mieszamy z wodą i odstawiamy na chwilę.
Ugotowaną soczewicę łączymy z duszonymi warzywami, dodajemy len zmieszany z wodą, masło orzechowe, bułkę tartą, sos sojowy i łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej gotową masę, którą posypujemy ziarnami słonecznika.
Pasztet nakrywamy folią i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 220 stopni. Na ostanie 10 minut możemy usunąć folię.
zdecydowanie uwielbiam domowe pasztety i chętnie nie raz jeszcze zrobię :) ciekawy smak!
OdpowiedzUsuń