piątek, 12 grudnia 2014

Wegański pasztet z soczewicy



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 starte marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • główka czosnku
  • łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 3 łyżki lnu +5 łyżek wody
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • curry, pieprz, sól, czosnek staropolski, szczypta vegety 

Sposób wykonania:

Soczewicę gotujemy w dwóch szklanka wody aż utworzy się miękka papka. Seler, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy , dodajemy cebulę, czosnek, seler , startą marchew oraz imbir i przyprawy , wszystko dusimy 15-20 minut. Zmielone ziarna lnu mieszamy z wodą i odstawiamy na chwilę. 
Ugotowaną soczewicę łączymy z duszonymi warzywami, dodajemy len zmieszany z wodą, masło orzechowe, bułkę tartą, sos sojowy i łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej gotową masę, którą posypujemy ziarnami słonecznika. 
Pasztet nakrywamy folią i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 220 stopni. Na ostanie 10 minut możemy usunąć folię.



1 komentarz:

  1. zdecydowanie uwielbiam domowe pasztety i chętnie nie raz jeszcze zrobię :) ciekawy smak!

    OdpowiedzUsuń