Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli
- 3/4 szklanki migdałów
- 2 łyżki nasion słoneczniaka
- 2 łyżki żurawiny
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego albo innego słodu
Sposób wykonania:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 20-30 minut i odcedzamy. Odcedzone daktyle umieszczamy w robocie kuchennym albo blenderze i miksujemy przez minutę.
Owsiankę, daktyle, migdały, żurawinę i słonecznik wkładamy do miski.
Masło orzechowe podgrzewamy na wolnym ogniu razem z syropem klonowym. Ciepłą miksturę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Zawartość miski przekładamy do naczynia o wymiarach 17x25 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Dociskamy i spłaszczamy. Gotową formę przykrywamy papierem i wkładamy do lodówki albo zamrażalki na 20-30 minut. Po tym czasie owsiany blok możemy kroić w prostokąty bądź kwadraty.
genialne batoniki, właśnie takie lubię! :)
OdpowiedzUsuńSuper batony :D Będę robić :)
OdpowiedzUsuńCzy możesz zdradzić w której z kawiarni zakupiłaś ten wzór kubka ? :D Czy jest on dostępny w polskim starbucks ? :)
Kubek został kupiony 2 albo 3 lata temu w USA i niestety była to limitowana edycja:( Miejmy nadzieje, że polski Starbucks też będzie miał w tym roku jakieś ciekawe świąteczne wzory.
Usuńo wiele lepiej zrobić domową wersję - są sto razy smaczniejsze i zdrowsze :) a owsiane moje ulubione!
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają te batoniki, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń