sobota, 13 grudnia 2014

Owsiane batoniki





Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 2 łyżki nasion słoneczniaka
  • 2 łyżki żurawiny
  •  1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego albo innego słodu

Sposób wykonania:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 20-30 minut i odcedzamy. Odcedzone daktyle umieszczamy w robocie kuchennym albo blenderze i miksujemy przez minutę.
Owsiankę, daktyle, migdały, żurawinę i słonecznik wkładamy do miski.
Masło orzechowe podgrzewamy na wolnym ogniu razem z syropem klonowym. Ciepłą miksturę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. 
Zawartość miski przekładamy do naczynia o wymiarach 17x25 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Dociskamy i spłaszczamy. Gotową formę przykrywamy papierem i wkładamy do lodówki albo zamrażalki na 20-30 minut. Po tym czasie owsiany blok możemy kroić w prostokąty bądź kwadraty. 




5 komentarzy:

  1. genialne batoniki, właśnie takie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super batony :D Będę robić :)
    Czy możesz zdradzić w której z kawiarni zakupiłaś ten wzór kubka ? :D Czy jest on dostępny w polskim starbucks ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek został kupiony 2 albo 3 lata temu w USA i niestety była to limitowana edycja:( Miejmy nadzieje, że polski Starbucks też będzie miał w tym roku jakieś ciekawe świąteczne wzory.

      Usuń
  3. o wiele lepiej zrobić domową wersję - są sto razy smaczniejsze i zdrowsze :) a owsiane moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  4. super wyglądają te batoniki, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń