wtorek, 23 grudnia 2014

Wegański irish cream




Składniki:

  • Puszka mleka kokosowego albo domowe mleko kokosowe
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 1/2 szklanka whiskey 
 
Sposób przygotowani:

Mleko kokosowe gotujemy z cukrem przez 10 minut. Po ostudzeniu dodajemy zaparzoną kawę i whiskey.
Gotowy irish cream przechowujemy z lodówce z zamkniętej butelce bądź słoiku.

Jeśli ktoś ma ochotę, może spróbować zrobić irish cream z domowego mleka kokosowego, jest tańsze i wolne od chemii. 
Wystarczy jeden orzech kokosowy i dwie szklanki wody. Kokosa rozłupujemy, przy pomocy noża wyjmujemy z niego miąższ, odkrawamy brązową skorupkę i kroimy na drobne części. Miąższ wraz z wodą umieszczamy w blenderze i miksujemy przez kilka minut. Mleko odcedzamy przy pomocy gęstego sitka i gazy. Przechowujemy w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz