Składniki:
- Puszka mleka kokosowego albo domowe mleko kokosowe
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mocnej kawy
- 1/2 szklanka whiskey
Sposób przygotowani:
Mleko kokosowe gotujemy z cukrem przez 10 minut. Po ostudzeniu dodajemy zaparzoną kawę i whiskey.
Gotowy irish cream przechowujemy z lodówce z zamkniętej butelce bądź słoiku.
Jeśli ktoś ma ochotę, może spróbować zrobić irish cream z domowego mleka kokosowego, jest tańsze i wolne od chemii.
Wystarczy jeden orzech kokosowy i dwie szklanki wody. Kokosa rozłupujemy, przy pomocy noża wyjmujemy z niego miąższ, odkrawamy brązową skorupkę i kroimy na drobne części. Miąższ wraz z wodą umieszczamy w blenderze i miksujemy przez kilka minut. Mleko odcedzamy przy pomocy gęstego sitka i gazy. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz