Składniki:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki puree z dyni
- łyżka dżemu dyniowo-jabłkowego (opcjonalnie)
- szklanka mleka z orzechów laskowych albo innego mleka roślinnego
- łyżka oleju
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób wykonania:
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Po ich połączeniu stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto naleśnikowe wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Podajemy z dżemem albo dowolnym wegańskim nadzieniem.
przepyszne!
OdpowiedzUsuńIdealne! :) Z dżemem porwałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Mam jeszcze sporo zamrożonego pure, m.in właśnie do naleśników :) Dynia to bardzo uniwersalny wytwór :P
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, kiedyś spróbuje je wykonać :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Właśnie szukam przepisu na wegańskie naleśniki :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym musem, na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń