wtorek, 4 października 2016

Roślinny jadłospis #2

Roślinny poniedziałek został ,,zdetronizowany" przez ważniejsze wydarzenia. Wczoraj czerń była bardziej istotna niż zieleń. To dziwne jak bardzo jesteśmy w naszym kraju spolaryzowani, jak wiele osób nie rozumie czym jest demokracja. Wolny wybór niesie za sobą odpowiedzialność, której większość z nas panicznie się boi. W takie dni cieszę się, że jeśli nie chcę, to nie muszę tu żyć. Na to aby mieć szerszy wachlarz możliwości pracowałam przez długie lata i choć nadmiar możliwości stwarza czasem problemy, to jednak nie zmieniłaby go na ich brach. Wolność i niezależność zawsze były dla mnie istotnymi wartościami. Odkąd sięgam pamięcią odstawałam od większości, absorbowały mnie inne sprawy, chciałam żyć w nieco inny sposób niż reszta społeczeństwa. Ta odmienność we mnie pozostała, nie jest ona łatwą towarzyszką życia;), ale chyba nie potrafię inaczej funkcjonować. Choć na horyzoncie dostrzegam coraz więcej ,,alternatywnych'' osób oraz ludzi, którzy pomimo różnic potrafią pozostać otwarci na odmienność innych. Ta odrębność dotyczy często spraw związanych z żywieniem. Mięsożercy krytykują wegan i wegetarian, roślinożercy patrzą z obrzydzaniem  na jedzących mięso. Zamiast krytykować- rozmawiajmy używając racjonalnych argumentów i proponujmy rozwiązania, które uważamy za fajne i korzystne np. dla zdrowia, zwierząt, środowiska. Roślinny poniedziałek ma właśnie taką ,,misję" do spełnienia. Nie negujemy sposobu odżywiania innych, ale zachęcamy do spróbowania wegańskiego jednodniowego jadłospisu.
Tym razem podaję wartość odżywczą poszczególnych posiłków. Dla jednych proponowana ilość kalorii będzie zbyt mała, dla innych w sam raz, znajdą się też tacy, którzy stwierdzą, że jest ona nadmierna. Dlatego kolejnym razem postaram się w przystępny sposób przedstawić jak poznać swoje zapotrzebowanie energetyczne. 
 
Śniadanie:


Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • banan 
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • kilka malin, płatki kokosowe (opcjonalnie)
Płatki owsiane gotujemy w szklance wody z dodatkiem połowy banana, syropem klonowym i mielonym siemieniem lnianym. Owsiankę dekorujemy resztką banana, malinami, kokosem.

Wartość odżywcza:
Kalorie- 381
Białko- 9,6g
Tłuszcz- 8,5g
Węglowodany- 72,4g
Błonnik-  8,5g


Przekąska:

  • jabłko 
  • łyżka migdałów

Wartość odżywcza:
Kalorie-180
Białko-3,5g
Tłuszcz-8,2g
Węglowodany-27,9g
Błonnik-6,2g



Obiad:



Sałatka z soczewicy z awokado i cukinią:

Składniki:
  • szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1/3 awokado
  • 1/3 średniej cukinii
  • łyżeczka oliwy
  • sok z ćwiartki limetki
  • sól i pieprz
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)
Awokado kroimy na niewielkie kawałki, cukinię kroimy na jak najcieńsze plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce skrapiamy sokiem z limetki, dodajemy oliwę oraz przyprawy i mieszamy.


Wartość odżywcza:
Kalorie-410
Białko-21,5g
Tłuszcz-12,4g
Węglowodany-55,4g
Błonnik-10,3g

Przekąska:

Baton kosmos

Wartość odżywcza:
Kalorie-263
Białko-5,9g
Tłuszcz-11g
Węglowodany-39g

Kolacja:


Składniki:
  • 100g makaronu gryczanego soba
  • 200g warzyw na patelnię 
Makaron gotujemy ok. 5 minut. Warzywa podgrzewamy na patelni bez tłuszczu.

Wartość odżywcza:
Kalorie-410
Białko-18,3g
Tłuszcz-1,7g
Węglowodany-80,5g
Błonnik-6g

Wartość odżywcza ogółem:

Kalorie-1644
Białko-58,8g
Tłuszcz-41,8g
Węglowodany-275,2g
Błonnik-31g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz