niedziela, 9 października 2016

Roślinny jadłospis #3

Poniedziałek znowu nadszedł zbyt szybko. Dni, tygodnie i miesiące umykają niepostrzeżenie. Jeśli masz tendencje do odkładania wcielanie zmian w jadłospisie od następnego poniedziałku- PRZESTAŃ! Zacznij po prostu tu i teraz wprowadzać drobne modyfikacje. Zdrowy tryb życia nie oznacza braku czekolady, czy innych przyjemności przez wieczność i katowanie się ćwiczeniami, których nie lubimy przez dwie godzinny dziennie. Zdziwisz się jak wiele można dokonać metodą małych kroków, systematycznością i przyjaznym nastawieniem do samej siebie. Potrzeba zmiany nie powinna wynikać z nienawiści do samej siebie lecz z  troski o własne zdrowie psychiczne i fizyczne. Jeśli wyjdziesz z takiego założenia cała sprawa związana ze zmianą sposobu odżywiania może okazać się czystą przyjemnością. Jeśli spróbujesz nawet przez jeden dzień w tygodniu jeść inaczej i pójdziesz kilka razy na półgodzinny spacer zamiast przykleić się w tym czasie do telewizora, z którego płynie jedynie rzeka negatywnej energii, po siedmiu dniach  poczujesz różnicę. Może zapragniesz dalszych zmian. Może polubisz na tyle roślinny poniedziałek, że jeden dzień wegańskiego jadłospisu w tygodniu okaże się niewystarczający.
Jeśli chcesz poznać swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz kilka innych wstępnych informacji na temat związany z dietą odsyłam Cię tutaj.   
Dzisiejszy jadłospis jest zestawem posiłków niezawierających glutenu. Na końcu zamieszczam listę przekąsek do wyboru. Pamiętaj też o jakiejkolwiek formie ruchu w ciągu dnia oraz piciu dużej ilości wody.

Śniadanie:

Koktajl na odporność i poprawę kolorytu skóry


Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 dużych marchewek, 1 pomarańczy i 2cm kawałka imbiru (możesz zastąpić sokiem jednodniowym dostępnym w sklepach)
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
Sok blendujemy z bananem oraz mlekiem sojowym.
Do koktajlu możesz dodać łyżkę siemienia lnianego, nasion chia albo płatków owsianych.

Wartość odżywcza:

Kalorie- 301,5

Białko- 11,1g

Tłuszcz- 1,5g

Węglowodany- 60,9g

Błonnik-  3,2g
Drugie śniadanie:
  •  3 wafle ryżowe
  • 1/2 awokado
  • pomidor
Awokado rozgniatamy na waflach ryżowych, podajemy z plastrami pomidora bądź innymi roślinnymi dodatkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza:
Kalorie- 270,4
Białko- 5,9g
Tłuszcz- 11,6g
Węglowodany- 35,6g
Błonnik-  8,2g
Obiad:
Risotto z kaszy gryczanej z buraczkami
Składniki:
(4 porcje)

  • 1,5kg buraków (5-6 sztuk)
  • 2 szklanki (400g) niepalonej kaszy gryczanej
  • puszka mleczka kokosowego (400ml) albo 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól i pieprz

 Sposób wykonania:


  1. Buraki pieczemy w całości i ze skórką w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez około godzinę. (polecam wybrać niewielkie buraki, co pozwoli skrócić czas pieczenia)
  2. Kaszę płuczemy i gotujemy przez 10-15 minut.
  3. Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki.
  4. Obrane buraczki wrzucamy do melaksera, dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę.
  5. Ugotowaną kaszę mieszamy z buraczkami i podgrzewamy.
Do posiłku możesz dodać dowolne warzywa gotowane na parze bądź sałatkę .

Wartość odżywcza:

Kalorie-598,7

Białko-17,1g

Tłuszcz-18,7g

Węglowodany-90,5g

Błonnik-9,1g
Kolacja:
Komosa ryżowa z warzywami
Składniki:

  • 100g komosy ryżowej (około pół szklanki przed ugotowaniem)
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 szklanki zielonego groszku 
  • 1 marchewka 
  • łyżeczka tahini
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i czosnku w proszku
Komosę ryżową płuczemy i umieszczamy w rondelku. Zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Warzywa gotujemy na parze albo w niewielkiej ilości wody. Tahini mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. 
Ugotowaną komosę podajemy z warzywami i dresingiem z tahini. 
Jeśli nie mamy tahini możemy podsmażyć warzywa na łyżce oleju i doprawić do smaku dowolnymi przyprawami.

Wartość odżywcza:

Kalorie-555,1

Białko-29,1g

Tłuszcz-9,9g

Węglowodany-87,4g

Błonnik-19,6g

Wartość odżywcza ogółem:

Kalorie-1725,7
Białko-63,2g
Tłuszcz-41,7g
Węglowodany-274,4g
Błonnik- 40,1g
Przekąski do wyboru:
  • banan (114kcal)
  • wafle ryżowe 1 sztuka (39kcal)
  • garść daktyli (125kcal)
  • jabłko (94kcal)
  • 3 marchewki (35 kcal)
  • 2 łyżeczki hummusu (98kcal)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz