Śniadanie:
Owsianka z bananem, kokosem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- banan
- łyżeczka cukru brzozowego (ksilitolu) albo innego słodu
- 2 orzechy włoskie
- kilka płatków orzecha kokosowego (ok. 6g)
Banana tniemy w plasterki i wraz z płatkami owsianymi zalewamy szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Dodajemy cukier brzozowy, przekładamy do miseczki i dekorujemy orzechami oraz płatkami kokosowymi.
Wartość odżywcza:
Kalorie 456,7kcal
Białko 9,4g
Tłuszcz 13,1g
Węglowodany 75,3g
Błonnik 6,4g
Drugie śniadanie
Wegański jogurtowy parfait
Składniki:
- 150g waniliowego jogurtu sojowego
- 2 garście owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)
- łyżka musli z bakaliami
Połowę owoców umieszczamy na dnie szklanki bądź słoika, zalewamy jogurtem. Na koniec posypujemy pozostałymi owocami i posypujemy musli z bakaliami.
Wartość odżywcza:
Kalorie 248,7kcal
Białko 8,3g
Tłuszcz 5,5g
Węglowodany 41,5g
Błonnik 8,7g
Obiad:
Brązowy ryż z fasolą w sosie pomidorowym
Składniki:
- szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 szklanki fasoli w sosie pomidorowym
- kolba kukurydzy
- pomidor
- garść świeżego szpinaku
Fasolkę podgrzewamy i podajemy z brązowym ryżem, gotowaną kukurydzą, pomidorem i szpinakiem.
Sos pomidorowy do fasoli możemy wykonać samodzielnie. 1/2 szklanki sosu pomidorowego doprawiamy połową łyżeczki przyprawy meksykańskiej albo wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Sos można zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej.
Wartość odżywcza:
Kalorie 508,2kcal
Białko 17,8g
Tłuszcz 4,2g
Węglowodany 99,8g
Błonnik 15,6g
Kolacja
Pieczone frytki i sałatka z jarmużu
Frytki:
- 3 ziemniaki (ok.270g)
- łyżka oleju
Ziemniaki kroimy w paski i umieszczamy w misce. Wlewamy łyżkę oleju, przyprawiamy zestawem ziół do ziemniaków, albo dowolnymi ulubionymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Sałatka:
- garść jarmużu
- marchew
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/4 awokado
- łyżeczka ziaren sezamu
- sok z cytryny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Wartość odżywcza:
Kalorie 450,2kcal
Białko 9,1g
Tłuszcz 19g
Węglowodany 60,7g
Błonnik 10,9g
Wartość odżywcza ogółem:
Kalorie 1663,8kcal
Białko 44,6g
Tłuszcz 41,8g
Węglowodany 277,3g
Błonnik 41,6g
Dodatkowe przekąski do wyboru:
- dwa wafle ryżowe z łyżką masła orzechowego (217kcal B- 4,2g T-14g W-18,2g BŁ- 2,1g)
- trzy łodygi selera naciowego z czterema łyżeczkami hummusu (214kcal B-5,1g T- 17,1g W- 10,8g BŁ- 5,6g)
- łyżka migdałów + garść daktyli (211kcal B-3,8g T-7,9g W-36,8g BŁ-5,8g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz