Maca to roślina, która przyjdzie nam z pomocą gdy brakuje
nam energii, jesteśmy przygnębieni, zmęczeni, mamy rozregulowany układ
hormonalny. Korzeń macy od ponad 2000 lat spożywali Indianie zamieszkujący
tereny dzisiejszego Peru i Boliwii. Kiedy hiszpańscy najeźdźcy zajęli Peru,
doświadczyli ogromnych trudności adaptacyjnych. Ich przyzwyczajone do poziomu
morza organizmy reagowały na wysokogórski klimat osłabieniem, stresem i
spadkiem płodności. Z pomocą przyszła im wówczas ta niepozornie wyglądająca bulwa
o niezwykłych właściwościach.
Pomimo, iż większość z nas w dzisiejszym świecie nie jest
wojownikiem w dosłownym znaczeniu tego słowa, nie oznacza to jednak , że
nie zmagamy się z ogromnym stresem
walcząc o przetrwanie na miarę XXI
wieku. Współczesne życie stawia przed nami coraz to nowsze wyzwania, którym
musimy sprostać bez szemrania. Nadmiar obowiązków, niedostateczna ilość snu,
nieustanny pośpiech sprawiają, że często brakuje nam siły, budzimy się bez
energii i w złym humorze. Coraz częściej miewamy problemy z płodnością, nasze
libido ,,przysypia”, albo czasem zupełnie,, zamiera”.
Ten niewinnie wyglądający korzeń, który znajdziemy w
sproszkowanej formie w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet wielu
supermarketach, pomoże nam odzyskać siły, dobry nastrój i ochotę na seks. Z
jego niezwykłych właściwości skorzystają zarówno zestresowani pracownicy biur,
jak i sportowcy, którzy potrzebują zastrzyku energii i szybkiej regeneracji.
Jeśli NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, może warto dać jej szansę
i wypróbować ją w ziemskich warunkach.
Maca jest bogata w szereg składników odżywczych. Zawiera 18
z 20 aminokwasów, jest bogatym źródłem błonnika, witamin: C, B6, żelaza i
miedzi.
Zalecana dzienna dawka to około 1 łyżki stołowej. Przy
systematycznym stosowaniu, zaleca się tygodniowe przerwy w każdym miesiącu. Nie
oznacza to jednak, iż maca jest toksyczna, bądź wywołuje skutki uboczne.
Jedna łyżka= 14 g
Kalorie=46
Białko=2g
Tłuszcz=0,5g
Węglowodany=10g
Błonnik=1g
Cholesterol=0mg
Żelazo=2,14g
Jabłkowe smoothie z macą
Składniki:
(1 duża porcja albo 2 małe)- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka z migdałów
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 łyżka macy
- 1 łyżeczka masła orzechowego albo migdałowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane namaczamy w 1/2 szklanki wody przez co najmniej 30 minut. (Można namaczać prze noc, jeśli rano nie mamy na to czasu.)
- Jabłko kroimy na niewielkie kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez 1-2 minuty.
Kalorie 525,4kcal
Białko 11,1g
Tłuszcz 13,4g
Węglowodany 90,1g
Błonnik 11,3
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
przyznam, że od jakiegoś czasu mace spożywam codziennie - czy to w smoothies czy owsiankach, albo i wypiekach/plackach :) lubię jej lekko karmelowy posmak, a tym samym pozytywne właściwości, które daje dla zdrowia :) nic dodać, nic ująć! fantastyczny pomysł na smoothie, koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń