wtorek, 18 października 2016

Jabłkowe smoothie z macą



Maca to roślina, która przyjdzie nam z pomocą gdy brakuje nam energii, jesteśmy przygnębieni, zmęczeni, mamy rozregulowany układ hormonalny. Korzeń macy od ponad 2000 lat spożywali Indianie zamieszkujący tereny dzisiejszego Peru i Boliwii. Kiedy hiszpańscy najeźdźcy zajęli Peru, doświadczyli ogromnych trudności adaptacyjnych. Ich przyzwyczajone do poziomu morza organizmy reagowały na wysokogórski klimat osłabieniem, stresem i spadkiem płodności. Z pomocą przyszła im wówczas ta niepozornie wyglądająca bulwa o niezwykłych właściwościach.
Pomimo, iż większość z nas w dzisiejszym świecie nie jest wojownikiem w dosłownym znaczeniu tego słowa, nie oznacza to jednak , że nie  zmagamy się z ogromnym stresem walcząc  o przetrwanie na miarę XXI wieku. Współczesne życie stawia przed nami coraz to nowsze wyzwania, którym musimy sprostać bez szemrania. Nadmiar obowiązków, niedostateczna ilość snu, nieustanny pośpiech sprawiają, że często brakuje nam siły, budzimy się bez energii i w złym humorze. Coraz częściej miewamy problemy z płodnością, nasze libido ,,przysypia”, albo czasem zupełnie,, zamiera”.
Ten niewinnie wyglądający korzeń, który znajdziemy w sproszkowanej formie w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet wielu supermarketach, pomoże nam odzyskać siły, dobry nastrój i ochotę na seks. Z jego niezwykłych właściwości skorzystają zarówno zestresowani pracownicy biur, jak i sportowcy, którzy potrzebują zastrzyku energii i szybkiej regeneracji. Jeśli NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, może warto dać jej szansę i wypróbować ją w ziemskich warunkach.
Maca jest bogata w szereg składników odżywczych. Zawiera 18 z 20 aminokwasów, jest bogatym źródłem błonnika, witamin: C, B6, żelaza i miedzi.
Zalecana dzienna dawka to około 1 łyżki stołowej. Przy systematycznym stosowaniu, zaleca się tygodniowe przerwy w każdym miesiącu. Nie oznacza to jednak, iż maca jest toksyczna, bądź wywołuje skutki uboczne.

Jedna łyżka= 14 g
Kalorie=46
Białko=2g
Tłuszcz=0,5g
Węglowodany=10g
Błonnik=1g
Cholesterol=0mg
Żelazo=2,14g


Jabłkowe smoothie z macą

Składniki:
(1 duża porcja albo 2 małe)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka z migdałów
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 łyżka macy
  • 1 łyżeczka masła orzechowego albo migdałowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

 Sposób wykonania:
  1. Płatki owsiane namaczamy w 1/2 szklanki wody przez co najmniej 30 minut. (Można namaczać prze noc, jeśli rano nie mamy na to czasu.)
  2. Jabłko kroimy na niewielkie kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez 1-2 minuty.

Wartość odżywcza:
Kalorie 525,4kcal
Białko 11,1g
Tłuszcz 13,4g
Węglowodany 90,1g
Błonnik 11,3


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


1 komentarz:

  1. przyznam, że od jakiegoś czasu mace spożywam codziennie - czy to w smoothies czy owsiankach, albo i wypiekach/plackach :) lubię jej lekko karmelowy posmak, a tym samym pozytywne właściwości, które daje dla zdrowia :) nic dodać, nic ująć! fantastyczny pomysł na smoothie, koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń