czwartek, 13 października 2016

Wegańskie muffinki z malinami i kurkumą

Ostatnie maliny zebrane. Szkoda, że lato w Polsce mija tak szybko. Niepostrzeżenie przechodzi w coś z pogranicza jesieni i zimy. Szaro, smutno, mgliście, zimno i mokro. Z zazdrością patrzę na przyjaciół zza oceanu biegających nadal w krótkim rękawku. Staram się jednak nie poddawać tym depresyjnym nastrojom. Z pomocą przychodzi mi w takich chwilach dieteczno-sportowa rutyna. Staram się cały czas mieć świadomość tego, że zdrowe odżywianie i ruch  mają potężny wpływ na to jak się czuję. I wiem, że nie mogę stracić czujności, bo wystarczy kilka dni bez aktywności fizycznej, nadmiar cukru, niedobór świeżych warzyw i owoców, trochę alkoholu i widzę wszystko w czarnych barwach, jestem zmęczona i zła. Dlatego tej jesieni poświęcam więcej uwagi tego typu sprawom, dbam żeby pić koktajle warzywno- owocowe ( choć chłodne dni wcale do tego nie zachęcają), jeść bogate w omega 3 nasiona lnu i chia, suplementowa witaminę D i B12, spożywać minimalną ilość cukru oraz alkoholu i rzecz jasna ĆWICZYĆ!
Choć słodycze redukuję do minimum, to jednak nie rezygnuję z nich całkowicie. Wypracowałam w tej dziedzinie sama ze sobą pewnego rodzaju kompromis i o dziwo to podejście na razie działa;) Pieczenie jest dla mnie formą relaksu, a chwila wytchnienia z czymś co sprawia nam prawdziwą przyjemność ma zbawienny wpływ na naszą psychikę. Dlatego nadal ,,medytuję nad piekarnikiem", choć robię to znacznie rzadziej i staram się wybierać jak najzdrowsze przepisy. Poniższe babeczki są zdecydowanie zdrowszą wersją tradycyjnych muffinów.



Składniki:
(12 babeczek) 
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru brzozowego (można zastąpić zwykłym albo trzcinowym)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 150 ml waniliowego jogurtu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki malin 
  • 3 łyżki nasion chia + 9 łyżek wody

Sposób wykonania: 
  1. Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misce umieszczamy zmielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, cynamon, sól oraz cukier. Mieszamy.
  3. W innym naczyniu rozgniatamy banana, dodajemy jogurt, mleko, olej oraz namoczone nasiona chia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wsypujemy maliny i delikatnie łączymy je z ciastem.
  6. Masę wlewamy do natłuszczonej, bądź wyłożonej papierowymi wkładami formy na muffiny.
  7. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Wartość odżywcza 1 muffina:
Kalorie 193
Białko 4,4g
Tłuszcz 6,4g
Węglowodany 30,4g 
Błonnik 2,4g

2 komentarze:

  1. Są świetne! Dawno nie jadłam muffinek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak upiec sobie ciacho czy właśnie muffinki i cieszyć się smakiem zdrowszych słodkości z kubkiem gorącej herbaty w te pochmurne jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń