niedziela, 15 marca 2015

Zupa ze słodkich ziemniaków i masła orzechowewgo na ostro


Słodki ziemniak, czy jakkolwiek go nazwiemy (batat, patat, wilec ziemniaczany), to warzywo bez którego żyć nie potrafię. Mogę je jeść pod każdą postacią i o każdej porze dnia. Cieszy mnie zatem coraz większa popularność ,,jego bulwiastej mości" w naszym kraju. Choć cena nadal trochę mnie zaskakuje i skłania do rozpoczęcia projektu ,,rozmnażanie batata". Pierwsze korzenie wypuszczone, ale zanim doczekam się choćby ziemniaczanych kwiatów, pozostaje mi kupować mojego ulubieńca w sklepie o nazwie robaka.
Dzisiaj zaskakująco pyszna zupa ze słodkim ziemniakiem w roli głównej zainspirowana przepisem pochodzącym z super (choć nie wegańskiego) bloga  Raz a dobrze .

Składniki:
  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • litr bulionu warzywnego
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa

Sposób wykonania:

Słodkie ziemniaki i marchew pokroić w dużą kostkę. Cebulę poszatkować , chili i czosnek posiekać na drobne kawałki. 
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać chili, czosnek, bataty i marchew, podsmażać do czasu aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować przez 30-40 minut.
Do zupy dodać masło orzechowe, sól oraz pieprz, blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Dekorujemy prażonymi, posiekanymi orzeszkami ziemnymi (u mnie jako dekoracja nasiona konopi).
Można podawać z grzankami.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam batatowe dania i przeróżne zupy krem, coś czuję, że to jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki! bataty i masło orzechowe razem stanowią świetną parę :) w takiej zupie muszą smakować genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromnie się cieszę, że Ci smakowała :)
    Bardzo się cieszę również, że lubisz mojego bloga i potrafisz naleźć tam interesujące przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa fantastyczna:) a Twój blog to słodka lektura obowiązkowa:)

      Usuń