W nadwiślanym kraju-raju jem zdecydowanie więcej tofu pod postacią deserów, niż w daniach głównych. Jakoś nie mogę odkryć smaku, który zmobilizował mnie do zjadania go w innej formie. Ale nie będę narzekać, bo słodycze uwielbiam i chętnie zastępowałabym nimi śniadanie, obiad i kolację. Lat mam na tyle, że nikt nie pogrozi mi palcem i nie przywoła do porządku;) Mogę zatem wcinać tofurnik już od rana.
Przyznam, że często z lenistwa pomijam niektóre składniki w wyszperanych przepisach. Jak sobie pomyślę, że potrzebuję odwiedzić kilka sklepów, żeby znaleźć wszystkie potrzebne produkty, zaczynam się buntować i stwarzam coś alternatywnego. Tym razem pominęłam tofurnikową bazę i zamiast skorzystać z foremki, deser umieściłam w słoikach. Co okazało się całkiem sensownym pomysłem ze względu na moje łakomstwo, które wymyka się często spod kontroli, gdy zaczynam kroić kolejne kawałki ciasta.
Składniki:
- 2 kostki tofu (2x180g)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- puszka mleka kokosowego (400g)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki agar agar
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- garść świeżych malin i borówek
- płatki migdałowe
Sposób wykonania:
- Tofu odsączamy z wody i rozdrabniamy. Miksujemy w melakserze lub blenderze na gładką masę wraz z sokiem z cytryny.
- Stałą część mleka kokosowego umieszczamy w rondelku, dodajemy czekoladę i brązowy cukier. Kiedy składniki połączą się wsypujemy agar agar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty.
- Ciepłą, ale nie gorącą masę dodajemy do tofu i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę przelewamy do słoików i dekorujemy owocami oraz płatkami migdałowymi.
- Kiedy słoiki przestygną, umieszczamy je w lodówce.
wspaniały deser!
OdpowiedzUsuńefektownie podane, w smaku pewnie jeszcze lepsze :) przyznam sama, że też częściej jadam tofu na słodko, ale na wytrawnie nigdy nie pogardzę (tylko musi być dobrze przyrządzone! :D )
OdpowiedzUsuńto wygląda tak pięknie, że chyba tylko bym sobie patrzyła... ;)
OdpowiedzUsuń