Dzisiaj kuchnia od kuchni, czyli jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy. Bez tego niewielkiego dodatku nie wyobrażam sobie pieczenia. A że jestem jedną z tych współczesnych świrusek, które nie uznają wielu produktów zalegających na sklepowych pułkach, muszę uruchamiać wyobraźnię i wiele rzeczy robić sama. Jeszcze kilka miesięcy temu miałam swoje ulubione Trader Joe's, gdzie naturalny ekstrakt waniliowy kupowałam w śmiesznie niskiej cenie, ale że zachciało mi się przeskoczyć na drugą stronę oceanu, muszę kombinować i produkować niektóre składniki w zaciszu własnej kuchni. Cena tego specjału, w stosunku do jego wielkości, w kraju nad Wisłą poraziła moje oczy a aromat waniliowy odstraszył mnie składem z dużą ilością cyfr i liter E.
Myślę, że każdy pełnoletni człowiek znajdzie w swoim domu szklankę alkoholu, pozostaje jedynie zakupienie co najmniej dwóch lasek wanilii i sprawa ekstraktu jest niemal rozwiązana.
Składniki:
- szklanka alkoholu (wódka, burbon,brandy bądź rum)
- 2-3 laski wanilii
Sposób wykonania:
Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż, kroimy na kilka mniejszych części i umieszczamy w buteleczce. Wanilię zalewamy alkoholem. Buteleczkę zamykamy i potrząsamy nią kilka razy. Mieszankę odstawiamy na co najmniej miesiąc.
Przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuń