Czasami zdarzają się dni, że budzę się rano i uświadamiam sobie, że coś jest nie tak. Na pytanie ,,co się stało?'' mam ochotę odpowiedzieć szczekając niczym rozdarty pies sąsiada. Bo nie stało się nic, albo stało się wszystko- życie, codzienność, wadliwa głowa zaczęła wydzielać trudny do opanowania jad.
Niekiedy odnoszę wrażenie, że w dzisiejszych czasach nie można mieć gorszego dnia, zawsze trzeba się uśmiechać, zdrowo odżywiać i generalnie być produktywną osobą. Niezadowolenie z życia nie nadaje się ani na facebooka, ani na instagram, pewnie tym bardziej na bloga. Kto nie inspiruje, ten dołuje.
Na przygnębienie zazwyczaj nie działa niczyje pocieszenie.W takich chwilach nie chcemy słuchać niczego co brzmi racjonalnie, a już szczególnie tego, że nie mamy powodu do narzekania ani bycia smutnym. I fakt-powodów brak, bo pogoda za oknem piękna, jesteśmy zdrowi i młodzi (albo tak nam się tylko wydaje). Chandra jest chandrą, przychodzi kiedy chce i odchodzi też kiedy jej się podoba, więc pozostaje przeczekać jej wizytę, uzbroić się w dobre seriale i pyszne jedzenie.
Pora na ,,Shameless" (dla świadomości, że w życiu może być gorzej) i fast food w zdrowym wydaniu.
Frytki:
- 2-3 duże zmiemniaki
- przyprawa do frytek, czosnek staropolski, sól
Zimniaki obieramy, kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni.
Odchudzone guacamole:
- dojrzałe awokado
- szklanka ugotowanego zielonego groszku
- połowa niewielkiej czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- sok z limonki albo cytryny
- połowa pomidora
- posiekana kolendra
- sól, pieprz
Groszek blendujemy z awokado na gładką masę. Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę, ząbek czosnku zgniatamy. Wszystkie składniki łączymy.
Wygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię domowe frytki - przede wszystkim z batatów, ale te z zwykłych ziemniaków również - w końcu klasyk najlepszy :) chociaż dawno już guacamole nie jadłam, także muszę powrócić do tego smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zazwyczaj robie klasyczne guacamole:)
OdpowiedzUsuń