poniedziałek, 16 lutego 2015

Dahl z czerwonej soczewicy



Nieobecność ,,wspólnika życiowego", to nie tylko Walentynki  w towarzystwie Skype'a, to generalnie mniej czasu spędzonego na ,,medytacji" nad piekarnikiem. Może nadszedł czas by powrócić do ,,formalnej'' relaksacji ze skrzyżowanymi nogami i zamkniętymi oczami. Nie przyniesie ona ciepła ani słodyczy ale może pomoże mi przetrwać samotne, zimowe dni. Na tego rodzaju dni a szczególnie wieczory świetnie nadaje się indyjski dahl. Szybka, pożywna i smaczna potrawa nie tylko dla samotnych;) Nie wymaga wielu składników, a przyrządzając ją można improwizować i eksperymentować. Przy moim ostatnim zakupowym lenistwie jest doskonałym rozwiązaniem, wreszcie moje słoiki, wypełnione nabywaną w masowych ilościach soczewicą, poczują ulgę.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek  imbiru 
  • jeden słodki ziemniak
  • łyżeczka curry
  • kurkuma
  • chili
  • pieprz
  • sól
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody (jedną szklankę wody możemy zastąpić szklanką mleka kokosowego)

Sposób wykonania:

Cebulę, czosnek i słodkiego ziemniaka kroimy w drobną kostkę, imbir ścieramy na tarce. Pokrojone warzywa rzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy przyprawy, soczewicę i wodę (oraz mleko kokosowe jeśli używamy). Gotujemy przez około 30-35 minut. Podajemy z ryżem, komosą ryżową albo zjadamy bez dodatków. 

4 komentarze:

  1. świetny posiłek, wegetariański, sycący i aromatyczny- super zestawienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi fantastycznie, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda na zdjęciu i na pewno równie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia i wszelkie dania, w których jednym z głównych składników jest soczewica. Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń