Poniższy przepis zrodził się dawno temu w kraju ,,Super size me";) Nie wiedziała co począć z napoczętą paczką 20 tortilli zakupioną przez małżonka wyznającego filozofię ,,more is more". Nie znoszę marnowania jedzenia, ale wizja codziennego burrita też mi nie pasowała. Akurat wpadali znajomi, więc pocięłam stos tortilli i wrzuciłam na chwilę do piekarnika. Tym sposobem powstała zdrowsza wersja chipsów, którą uwielbiają wszyscy.
Chipsy te są świetnym dodatkiem do guacamole, przepis na ,,odchudzoną" wersję z dodatkiem zielonego groszku znajdziesz TUTAJ.
Składniki:
- opakowanie tortilli
- trochę oliwy albo oleju
- sól
Sposób wykonania:
- Tortille nasmaruj odrobinę oleju i pokrój na trójkąty.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni .
- Ułóż pokrojone tortille na blasze (jedną warstwę) i oprósz solą (możesz dodać inne ulubione przyprawy).
- Zapiekaj przez 5-7 minut. Wyjmij blachę i przewróć chipsy na drugą stronę. Zapiekaj kolejne 5 minut. (czas zapiekania może różnić się w zależności od piekarnika oraz osobistych preferencji)
- Powtórz z kolejną partią chipsów.
- Podawaj z guacamole albo innym dipem. Przepis na guacamole z zielonym groszkiem znajdziesz TUTAJ.
Odwiedź moją nową stronę po przepisy, porady, konsultacje dietetyczne, pomoc w bilansowaniu diety wegańskiej
https://dietetycznarownowaga.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz