Nie sądziłam, że kiedyś nadejdzie dzień w którym stwierdzę, że imprezowanie przestaje mnie cieszyć, że alkohol i nadmiar jedzenie zwyczajnie mnie męczą. Że zamiast popadać w glutenową, alkoholową bądź cukrową komę, wolę pochłonąć warzywa z tofu i edukować się oglądając Adrenal Reset Summit. Nie wiem czy to zboczenie zawodowe, czy zbliżające się milowym krokiem czterdzieste urodziny? Może jedno i drugie:/
Jakiś czas temu wypiek taki jak ten, na który przepis znajdziecie poniżej, należał do stałego repertuaru. Dzisiaj zjadam jedną porcję i mówię dziękuję na tydzień...albo jeszcze dłużej. Ale nadarzyła się okazja by nastawić piekarnik na program- gluten w połączeniu z cukrem, więc z radością ją wykorzystałam. Bo pieczenie nadal mnie niezmiernie cieszy, choć mistrzynią drożdżowego ciasta nie jestem i raczej nigdy nie będę, nawet nie mam takich ambicji;) To co wyjęłam z piekarnika miało tak nieudolne i dziwaczne kształty, że aż mnie rozbawiło. Dlatego postanowiłam uwiecznić moje koślawe wytwory i podzielić się przepisem.
Składniki (8 porcji):
- 100ml mleka sojowego albo innego roślinnego
- 120ml ciepłej wody
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka tahini
- 5 łyżek syropu klonowego
- 20g świeżych drożdży
- 400g mąki (około 3 szklanek)
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek sezamu
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- łyżka oleju
- trochę wody
Sposób wykonania:
- W dużej misce umieść pokruszone drożdże. Zalej je ciepłym mlekiem połączonym z ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Do drożdży dodaj olej, syrop, tahini i sól. Wymieszaj.
- Czekoladę posiekaj na grube kawałki.Dodaj do mokrych składników.
- Stopniowo wsypuj przesianą wcześniej mąkę. Składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Na suchej patelni upraż sezam i wysyp go na talerz. 1-2 łyżki syropu klonowego zmieszaj z niewielką ilością wody.
- Ciasto podziel na 8 części. Uformuj kulki i posmaruj je niewielką ilością oleju.
- W każdej kulce zrób dziurkę i rozciągnij je do średnicy około 5 cm.
- Tak przygotowane oponki zanurzaj w syropie z wodą a następnie otaczaj w sezamie.
- Gotowe drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach.
Wartość odżywcza 1 porcji:
energia 439,7 kcal
białko 9,1 g
tłuszcz 18,1 g
węglowodany 60,1 g
Odwiedź moją nową stronę po przepisy, porady, konsultacje dietetyczne, jadłospisy
fajne!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zjadłabym sobie taką drożdżówkę, przepyszne nadzienie! ;) możesz tylko proszę dodać ilość mąki? chyba umknęło w przepisie ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba zaćmienie po glutenie;) Dzięki Kochana, że panujesz nad sytuacją:)
UsuńZaktualizowałam i mam nadzieję, że o niczym więcej nie zapomniałam;)