Pewnie niejedna z Was to zna. Nagle pojawia się nieodparta ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, ale jednocześnie nie chcecie żeby był to przetworzony (sorry za kolokwializm) syf z pobliskiego sklepu, ani też nie macie chęci na robienie czegoś wyszukanego z listą składników długą na stronę i w dodatku potrzebujecie tego w skromnych ilościach, gdyż wieczorny seans filmowy mógłby Was skłonić do nieświadomego pochłonięcia połowy brytfanki upieczonego przed chwilą ciasta.
No cóż u mnie zjawisko to pojawia się z przewidywalną wręcz systematycznością, a że ,,współpochłaniacz" słodkości jest chwilowo nieobecny, trzeba kombinować. Chwilę temu odkryłam przepis, który idzie mi z pomocą w takich samotnych chwilach słodkiej desperacji. Prosty, szybki i zdrowy- więcej wymagań nie mam.
Składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
Sposób wykonania:
- Masło orzechowe połączyć z olejem kokosowym i syropem klonowym.
- Dodać mąkę owsianą i dobrze wymieszać.
- Formować nieduże kulki i spłaszczyć je za pomocą dłoni.
- Piec w temperaturze 170˚C przez 5-7 minut.
Jeśli chcecie wydłużyć listę składników, to możecie użyć posiekanych orzeszków, gorzkiej czekolady albo wiórków kokosowych. Ja wybrałam wersję minimalistyczną. Składniki można dzielić albo mnożyć w zależności od apetytu czy ilości chętnych na słodkości.
Ciasteczka smakują równie dobrze bez pieczenia, więc istnieje możliwość konsumpcji bez angażowania piekarnika.
Ciasteczka smakują równie dobrze bez pieczenia, więc istnieje możliwość konsumpcji bez angażowania piekarnika.
niemalże że codziennie się przekonuję, ze te najprostsze połączenia są najlepsze :) ciasteczka bez zastanowienia zapisuję i robię - muszą smakować genialnie! <3
OdpowiedzUsuńPycha, masło orzechowe i wszystko co z masłem orzechowym... zawsze jest pycha :)
OdpowiedzUsuń