poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Domowe bagels



Jakoś ostatnio ogarnęła mnie tęsknota za amerykańskimi bagels, a że ich zakup został nieco utrudniony przez moją obecną lokalizację, postanowiłam zmierzyć się z ich zrobieniem sama. Nie wiem czy to zasługa polskiej mąki i świeżych drożdży, ale w smaku wyszły idealne, czego nie mogę  powiedzieć o nieudolnych kształtach.  No ale, to moje pierwsze wypieki tego rodzaju, więc nie spodziewajmy się cudów, a zresztą perfekcjonizm to podobno choroba, więc wszystko jest w normie;)
Jeśli tak jak ja, zamiast imprezować-gotujecie, a wyrabianie ciasta jest czynnością, która Was relaksuje, amerykańskie bagels można zaliczyć do idealnych weekendowych rozrywek.

Składniki:
  • 20-25 g drożdży 
  • łyżka cukru
  • 1 1/4 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody
  • 3 1/2 szklanki mąki do chleba
  • łyżeczka soli
  • sezam, mak, len, gruboziarnista sól do posypania



Sposób wykonania:
  1. Drożdże i cukier zalać połową szklanki wody i odstawić na kilka minut.
  2. W dużej misce umieścić mąkę z solą. Wlać rozpuszczone drożdże , mieszać stopniowo dodając resztę wody.
  3. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. 
  4. Lekko natłuścić dużą miskę i umieścić w niej ciasto na godzinę.
  5. Ciasto, które powinno podwoić swoją objętość, podzielić na 8 kawałków i nadać im owalny kształt.
  6. Za pomocą palca w środku każdej kulki utworzyć dziurkę i delikatnie rozciągać ciasto tak by przybrało pożądaną formę. Gotowe bagels ułożyć na blaszce i odstawić na 10 minut.
  7. Ugotować wodę w dużym garnku. Zmniejszyć ogień i zanurzą ciasto we wrzątku, po minucie odwrócić i gotować przez kolejną minutę.
  8. Bagels umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sezamem, lnem, makiem albo solą.
  9. Piec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.


,,Ideał" ze sklepu

3 komentarze:

  1. O w mordę! Zawsze chciałam zrobić bajgle! Jeszcze nie zaparzałam drożdżowego ciasta :D Na zachowanie kształtu powinno pomóc umieszczenie ich na pergaminie i zanurzanie jak w przypadku pączków-gniazdek.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam wielką ochotę na takie domowe bajgle, także z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń