Ciekawe czy jest ktoś kto po świętach nie czuje się przejedzony, zasłodzony i cięższy o choćby kilogram bądź funt? Ja choć wszystko co jadłam było pozbawione zwierzęcych składników, czuję ciężar świętowania. Po tych kilku dniach trudno powrócić do racjonalnego świata zdrowych posiłków. Nadal mam ochotę zjadać wypieki na śniadanie a także na deser po obiedzie i kolacji. Mam wrażenie, jakby moje życie przeniosło się do kuchni i ciężko mnie z niej eksmitować.
Na szczęście wielkanocne zapasy są na wykończeniu, więc wreszcie można będzie przestać się toczyć i zacząć normalnie chodzić i jeść.
Podobno nadeszła wiosna, choć ostatni tydzień i święta ze śniegiem w roli głównej, próbowały temu zaprzeczyć. Tak czy inaczej kalendarz ma swoje zasady i trzeba w nie wierzyć. O końcu zimy przypominają też sklepy, w których pojawiły się nasiona, w tym te, które warto...zjeść. Odnalezienie w sklepie o nazwie owada nasion rzodkiewki zachęciło mnie do rozpoczęcia sezonu kiełkowania.
,,Budzenie do życia" nasion nie jest trudne ani pracochłonne a korzyści wynikające z tej prostej czynności są spore. Kiełkowanie sprawia, że nasiona zwiększają w znacznym stopniu zawartość enzymów, białka, witamin, minerałów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych. Kiełki działają alkalizująco, więc są zbawieniem dla tych, których organizm jest zakwaszony z powodu niewłaściwej diety. Myślę, że pomogą nam wszystkim po świątecznym obżarstwie.
Jak kiełkować?
- Namocz nasiona. Poniższa tabelka pokazuje jak długo to robimy.
- Po namoczeniu odcedzamy zawartość słoika, nakrywamy go gazą i zabezpieczamy gumką.
- Słoik ustawiamy pod kątem, tak aby nadmiar wody mógł z niego wyciekać. 3-4 razy dziennie zalewamy nasiona świeżą wodą i odcedzamy.
- Gotowe kiełki wysypujemy na talerz aby wyparowała z nich wilgoć. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Rodzaj
ziarna
|
Czas namaczania
|
Czas kiełkowania
|
Dodatkowe
uwagi
|
Słonecznik
|
4 godziny
|
12-24 godz.
|
Namaczamy w zimnej wodzie
|
Pestki dyni
|
4 godziny
|
12-24 godz.
|
Namaczamy w zimnej wodzie
|
Soczewica
|
12 godzin
|
3 dni
|
Namaczamy w ciepłej wodzie
|
Cieciorka
|
12 godzin
|
3 dni
|
Namaczamy w ciepłej wodzie
|
Fasola mung
|
12 godzin
|
3 dni
|
Namaczamy w ciepłej wodzie
|
Fasola(biała, czerwona)
|
12 godzin
|
3 dni
|
Namaczamy w ciepłej wodzie
|
Komosa ryżowa
|
3-6 godzin
|
1 dzień
|
Namaczamy w ciepłej wodzie
|
Rzodkiewka
|
8 godzin
|
3 dni
|
Namaczamy w zimnej wodzie
|
Kiełki są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz warzyw smażonych na
patelni. Ja wykorzystałam je do wiosennych warzywnych rolek z papieru
ryżowego.
Do ich zrobienia potrzebujemy:
- papier ryżowy
- marchewkę w pokrojona w drobne słupki
- cukinię pokrojona w słupki
- kiełki
- paprykę
- tofu
- szpinak
- sos sojowy
Zresztą
przy robieniu tej smacznej przekąski można improwizować, więc
używajcie dowolnych składników i twórzcie własne kombinację.
nigdy nie próbowałam - zazwyczaj kupuję, ale teraz już wiem za co zabiorę się w najbliższym czasie, bo przecież nie ma nic lepszego jak kanapki z świeżymi kiełkami <3
OdpowiedzUsuń