sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglane blondies


Z eliminacją glutenu bywa jak z weganizmem, coś odejmujesz a w zamian dostajesz szereg alternatyw, które w ostateczności urozmaicają twoją dietę. Ja co prawda nie rezygnuję z pszenicy, ale coraz częściej bawi mnie odkrywanie nowych bezglutenowych smaków. Tym razem padło na kaszę jaglaną, choć przyznam, że nie należę do grona ,,wyznawców" tego przysmaku. To nie tak, że krzywię się na jej widok, ale jednak jaglane śniadanie albo obiad nie jest w moim stylu. Moje podejście zmienia się diametralnie gdy pojawia się słowo ciasto, pod jego postacią potrafię zjeść chyba wszystko (co wegańskie rzecz jasna). Jeśli jest na słodko i wygląda jak deser I'm ready to jump on the bandwagon.


Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 2 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1/2 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
  1. Banany rozgniatamy widelcem w misce (albo używamy ręcznego miksera dla uzyskania kremowej konsystencji).
  2. Zmiksowane banany mieszamy z masłem orzechowym na gładką masę.
  3. Dodajemy mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy. 
  4. Wlewamy mleko roślinne i dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec łączymy z połową pokruszonej czekolady.
  6. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (masa ma być rzadka), posypujemy resztą czekolady i pieczemy w temperaturze 170°C przez 35 minut.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga wegannerd.blogspot.com


3 komentarze:

  1. Biorę w ciemno, wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto bez wątpienia pojawi się na moim stole! jest świetne, smaki, które po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń