Większość z Was jest już zapewne gotowa do świętowania. Ciasta upieczone, sałatki zrobione, jajka ugotowane. U mnie jajek brak, zarówno na stole, jak i w ciastach. I zupełnie nie przeszkadza mi to w obchodzeniu Świąt Wielkanocnych.
Dla tych, którzy jeszcze krzątają się po kuchni, szukając pomysłu na szybkie ciasto, bez długiej i skomplikowanej listy składników, ta babka będzie świetnym rozwiązaniem.
Oczywiście odnalazłam ją u mniumniu- uwielbiam jej przepisy, zdjęcia i proste instrukcje. Z konsumpcją babki miałam poczekać do jutra ale niestety- nie udało się, ciasto właśnie ginie w czeluściach mojego żołądka. Myślę, że jest to najlepszy dowód na to, że warto ją upiec.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mleka roślinnego (wg autorki przepisu można użyć nawet wody)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki żurawiny
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- kilka łyżek wody albo soku z cytryny
Sposób wykonania:
Do mleka sojowego dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Rodzynki i żurawinę moczymy w ciepłej wodzie, następnie odcedzamy. Suche składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy do nich żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, mieszamy. Do mleka dodajemy olej wraz z ekstraktem waniliowym, mieszamy i wlewamy do suchych składników. Wszystko łączymy za pomocą rózgi do ciasta. Formę smarujemy olejem, posypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w 200°C przez około 40-45 minut.
Przed wyjęciem z formy, lekko studzimy. Polewamy lukrem i obsypujemy skórką pomarańczową.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
o mamo! przecudna baba <3 szkoda, że nie mam takiej formy - moja jest w formie ciasta :D ale najważniejsze, że jest :) a taką z przyjemnością bym zjadła, aż napatrzeć sie nie umiem - z lukrem <3
OdpowiedzUsuńu mnie też brak jaj, wegańskie wszystko - oczywiście dla mnie i bliskich też, ale niestety tata bez wędlin i jajek się nie obejdzie.. jedyna weganka w domu, ale daję radę! :)
Wesołych Świąt :*
Tak to bywa, że w rodzinie najczęściej jesteśmy osamotnieni z naszymi roślinnymi kulinarnymi wybrykami ;)
UsuńTobie także życzę Wesołych Wegańskich Świąt! :)
Wspaniale wygląda ta babeczka! *.*
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym jej skosztowała, bo wygląda wspaniale i tak delikatnie! :D
Pozdrawiam i życzę radosnych, pogodnych Świąt w rodzinnej atmosferze! :)
Twoja babka też wygląda rewelacyjnie! Wesołych Świąt!
Usuń