czwartek, 28 maja 2015

Wegańskie batoniki bounty


Składniki:

Masa kokosowa
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ekstrakt waniliowy
Polewa
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka syrop syropu klonowego
  • łyżka oleju kokosowego
Albo
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki kakao

Sposób wykonania:
  1. 2 szklanki wiórków kokosowych miksujemy w robocie kuchennym do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Masę przekładamy do miski i łączymy z resztą wiórków, syropem klonowym, olejem kokosowym oraz ekstraktem waniliowym. Dokładnie mieszamy.
  3. Masę kokosową formujemy w niewielkie batoniki i układamy na papierze pergaminowym. Umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy i syrop klonowy. Bądź robimy polewę z oleju kokosowego, syropu klonowego i kakao łącząc te trzy składniki.
  5. Za pomocą widelca zamaczamy batoniki w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia.
  6. Gotowe batoniki umieszczamy w lodówce.



Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


3 komentarze:

  1. od dziecka uwielbiałam bounty - pewnie dlatego, ze kocham smak kokosa, jak moja Mama :) jednak od kilku lat nie jem słodyczy, już bardzo dawno z nich zrezygnowałam, ale też wcale mnie nie kusi by je spróbować czy nawet kupić - 100 razy bardziej wolę domową wersję, a teraz jako weganka tym bardziej :) Twoje batoniki są tak genialne, że muszę je po prostu wypróbować jak najszybciej, może dla mamy zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń