Składniki:
Masa kokosowa
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- ekstrakt waniliowy
Polewa
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka syrop syropu klonowego
- łyżka oleju kokosowego
Albo
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki kakao
Sposób wykonania:
- 2 szklanki wiórków kokosowych miksujemy w robocie kuchennym do uzyskania kremowej konsystencji.
- Masę przekładamy do miski i łączymy z resztą wiórków, syropem klonowym, olejem kokosowym oraz ekstraktem waniliowym. Dokładnie mieszamy.
- Masę kokosową formujemy w niewielkie batoniki i układamy na papierze pergaminowym. Umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy i syrop klonowy. Bądź robimy polewę z oleju kokosowego, syropu klonowego i kakao łącząc te trzy składniki.
- Za pomocą widelca zamaczamy batoniki w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia.
- Gotowe batoniki umieszczamy w lodówce.
Chcesz ebooka na temat diety wegańskiej KLIKNIJ TUTAJ.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
Smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne!
OdpowiedzUsuńod dziecka uwielbiałam bounty - pewnie dlatego, ze kocham smak kokosa, jak moja Mama :) jednak od kilku lat nie jem słodyczy, już bardzo dawno z nich zrezygnowałam, ale też wcale mnie nie kusi by je spróbować czy nawet kupić - 100 razy bardziej wolę domową wersję, a teraz jako weganka tym bardziej :) Twoje batoniki są tak genialne, że muszę je po prostu wypróbować jak najszybciej, może dla mamy zrobię? :)
OdpowiedzUsuń