poniedziałek, 20 lipca 2015

Wegańskie biscotti



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki drobno startych jabłek
  • łyżka oleju kokosowego
  • szklanka płatków migdałowych
  • garść żurawiny
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe i żurawinę.
  2. W mniejszej misce łączymy cukier z tartymi jabłkami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz skórką cytrynową.
  3. Mokrą masę dodajemy do suchych składników, mieszamy.
  4. Z ciasta formujemy trzy podłużne placki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczmy je przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
  6. Zarumienione placki  wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 15 minut. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy je na kawałki.
  7. Ciasteczka wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. 

 

3 komentarze:

  1. spadasz z nieba z tym przepisem, zawsze kombinowałam jak zrobić wegańskie biscotti, a tu proszę - wystarczy dodać jabłko! świetny pomysł, który nie może się zmarnować, dlatego od razu zapisuję i będę piec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można zrobić z mąki razowej? albo kokosowej/owsianej/jakiejkolwiek byle nie białej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście zawsze robię biscotti z białej maki, wiec nie zagwarantuję na 100% pozytywnego efektu. Ale z tego co wiem w tego rodzaju przepisach sprawdza sie maka razowa, albo razowa z dodatkiem owsianej albo kukurydzianej.

      Usuń