Składniki:
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki drobno startych jabłek
- łyżka oleju kokosowego
- szklanka płatków migdałowych
- garść żurawiny
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
Sposób wykonania:
- W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe i żurawinę.
- W mniejszej misce łączymy cukier z tartymi jabłkami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz skórką cytrynową.
- Mokrą masę dodajemy do suchych składników, mieszamy.
- Z ciasta formujemy trzy podłużne placki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczmy je przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Zarumienione placki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 15 minut. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy je na kawałki.
- Ciasteczka wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
spadasz z nieba z tym przepisem, zawsze kombinowałam jak zrobić wegańskie biscotti, a tu proszę - wystarczy dodać jabłko! świetny pomysł, który nie może się zmarnować, dlatego od razu zapisuję i będę piec! :)
OdpowiedzUsuńczy można zrobić z mąki razowej? albo kokosowej/owsianej/jakiejkolwiek byle nie białej?
OdpowiedzUsuńOsobiście zawsze robię biscotti z białej maki, wiec nie zagwarantuję na 100% pozytywnego efektu. Ale z tego co wiem w tego rodzaju przepisach sprawdza sie maka razowa, albo razowa z dodatkiem owsianej albo kukurydzianej.
Usuń