Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, uwielbiam jej smak i wszechstronność. Niestety cukinie z mojego przydomowego ogródka zostały skonsumowane przez ślimaki. Nie pomogło upijanie ich piwem, ani karmienie drożdżami z cukrem. Moje rośliny zniknęły zanim zdążyły zaowocować, żarłoczne mięczaki pozostawiły mnie ze smętnie wyglądającymi łodygami i dłuższą listą zakupów.
Po opłakaniu strat, kupiłam cukinie na targu i odkurzyłam swój spiralizer, który ,,przespał" zimę w kącie. Rozpoczęłam produkcję surowego spaghetti z niecodziennym sosem z mango. ,,Makaron" ten stał się jednym z moich ulubionych letnich dań.
Chcesz poznać zasady Diety Długowieczności? Zapraszam do lektury nowego posta.
Chcesz poznać zasady Diety Długowieczności? Zapraszam do lektury nowego posta.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1/2 dużego mango
- 1/2 awokado
- sok z połowy limonki
- zielona cebulka
- łyżeczka czarnego sezamu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Przy pomocy tarki spiralnej albo obieraczki julienne przygotowujemy spaghetti z cukinii.
- W blenderze albo robocie kuchennym miksujemy mango, awokado i sok z limonki.
- Makaron z cukinii łączymy z sosem. Dodajemy sól, pieprz oraz pokrojoną zieloną cebulkę, mieszamy.
- Spaghetti posypujemy czarnym sezamem.
Więcej przepisów na potrawy z cukinii znajdziesz TUTAJ.
coś czuję, że muszę się wyposażyć w taką spiralkę, by potem zajadać się smacznym i do tego apetycznie wyglądającym spaghetti z cukinii :) świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń